Mesajı Okuyun
Old 14-11-2013, 19:26   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan garani
İyi akşamlar sevgili meslektaşlar,
Kafama takılan konu şu;

Müvekkil bir firma ile açık hesaptan ticari olarak alışveriş yapıyor ve bu alışveriş karşılığı yüklü miktarda çek keşide ediliyor.Keşide edilen çekler daha sonra ciranta tarafından bankaya veriliyor ve günü geldiğinde çeklere karşılıksız ibaresi vuruluyor.

Bu safhada müvekkile karşı edimini yerine getiremeyen ciranta müvekkilin çeki kullanması ve onu mağdur etmemek adına kendisine karşı açılan menfi tespit davasını kabul ediyor ve bu karar kesinleşiyor.

Soru;bankanın müvekkil ve çek keşide edilen şirkete karşı açtığı takipte ikisi de borçlu olarak geçmesi sebebi ile çek keşidecisi lehine bankaya karşı menfi tespit davası açabilir miyiz?Zira bu duruda ciro silsilesi bozulduğundan işlem temeli yok hükmünde oluyor ve bankaya karşı sorumluluk bir tek şirketin kalıyor kanaatimce.

Not:Naçizane fikrim ciro silsilesinin bozulması sebebi ile açılabileceği ama beynimi kurcalayan nokta da illik ve bankanın iyi niyetli kabul edilmesi

Ciro silsilesi nasıl bozuluyor, orasını anlayamadım...

Banka çeki ciro yolula lehdardan almış ise (ki öyle anlaşılıyor) bankanın kötü niyeti ispatlanmadıkça hamil bankaya karşı keşideci tarafından açılacak menfi tespit davasından sonuç almak mümkün değil. (Eski TTK.599, YTTK.687)