Mesajı Okuyun
Old 14-11-2013, 14:49   #1
Cem KAYA

 
Varsayılan Kayıt dışı araç malikinin ZMSS'den hasar tazmini talebi

Merhabalar;

Müvekkilimiz haricen satın alıp adına tescil ettirmediği araçla bir trafik kazası yapmış. Araç maliki vefat etmiş, mirasçılarının bir kısmı yurt dışında, bir kısmı ise şehir dışında ikamet etmekte.

Trafik kazasında kusur %100 karşı taraftadır, hasar yalnızca söz konusu araçtadır, sürücünün şahsında ya da mal varlığında bir zarar oluşmamıştır. Sigorta şirketine yapılan başvuruya hasar bedelin yalnızca araç malikine ödeneceği cevabı verilmiş.

Yaptığım araştırmalar sonucunda lehimize bulabildiğim tek şey bir yargıtay kararında geçen "Araç maliki olan Yaşar dava açtığına göre araç sürücüsü Ramazan'ın dava açmakta hukuki yararı olmadığı gözetilerek sürücü tarafından açılan davanın aktif dava ehliyeti yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekir." cümlesi.
Bu cümleden araç malikinin dava açmadığı durumlarda sürücünün dava açmakta hukuki yararı olduğu sonucuna varıyorum lakin bu yorumlamamı destekleyecek bir karar, norm yahut doktrin bulamadım.


Hukukun genel ilkeleri göz önüne alındığında yalnızca mal varlığında azalma meydana gelen kişinin tazminat talebinde bulunabileceğini de değerlendirerek davayı açıp açmama konusunda kararsız kaldım. Görüş ve fikirlerinizi bekliyorum.