Mesajı Okuyun
Old 13-11-2013, 13:17   #1
asyahukuk

 
Varsayılan takas için bankaya sunulan çekin banka tarafından ibraz edilmesinin unutulması

Merhaba Değerli Meslektaşlarım,

Hiç karşılaşmadığım bi konu hakkında deneyimizini ve bilginizi paylaşmanızı rica ediyorum. Müvekkil firma müşterilerinden aldığı B bankasına ait çeklerin zamanı geldiğinde tahsili için sürekli çalıştığı A bankasına teslim etmiştir. Toplam 5 adet çek teslim edilmiş, ancak çekleri teslim alan A bankası sadece 4 adet çeki ibraz ederek karşılığını almış ya da karşılıksız ibaresi işletmiştir. 1 adet çeke ilişkin ise 10 günlük yasal süre kaçırılmıştır. Dolayısıyla çek hükmünü yitirmiştir. Burada bankanın ağır kusuru mevcut. Ancak belirtmek gerekir ki çek gününde ibraz edilmiş olsaydı da karşılığı yokmuş. Ancak çalıştığımız A bankası süresinde çeki ibraz etmeyerek çekin arkasını yazdırmadığı için kambiyo evraklarına ilişkin haklardan faydalanmamız engellenmiştir.

Elimizde çekleri A bankasına vadesinden evvel teslim ettiğimizi gösterir evrak mevcut. Ayrıca şube tarafından kendilerinin hatası ile çeki ibraz etme süresini kaçırmış olduklarına dair açık bir itirafname de mevcut

Bunlara dayanarak basiretli bir tacir gibi hareket etmeyerek zarara uğratıldığımız gerekçesi ile banka merkezine çek bedelinin tarafımıza ödenmesi adına ihtarname gönderdik. Banka ise cevaben keşideciye başvurmamızı, sorumlu olmadıklarını beyan etti.

Daha önce karşısına böyle bir iş çıkan meslektaşım var mıdır? Ne yapmak gerekir, nasıl bir yol izlenmelidir bilemedim açıkçası. Keşide tarihinde çek miktarını karşılar miktar keşidecinin hesabında olsaydı ve ibraz edilmemesinden ötürü bunu tahsil edememiş olsa idik çok emin biçimde bankanın sorumluluğunda giderek çek bedelini tahsil edebilirdik ancak bu durumda emin olamıyorum açıkçası. Sizce bankayı sorumlu davranmadığından ve çekin çek vasfını yitirmesine sebebiyet verdiği için çek bedelinden sorumlu tutabilir miyiz?