Mesajı Okuyun
Old 11-11-2013, 18:42   #1
Avukat Kaya

 
Varsayılan Apartman yararına faydalı işler, Asansör yapılması

İyi günler değerli meslektaşlarım. Bugün, gün boyu bir sorunu çözmek için araştırma yaptım ancak kesin bir kanaate varamadım. Yardımlarınızı talep ediyorum.

Üç adet apartmanın yapılması için kurulan kooperatif, hali hazırda tasfiye edilmemiştir. Buna rağmen kat malikleri uzun zamandır bağımsız bölümleri fiilen kullanmaktadırlar. Ana yapı kat mülkiyetine geçmiş, müvekkil de apartmanların birinde üçüncü katta ikamet etmektedir. Ana yapı 8 bağımsız bölümden oluşmaktadır.

Müvekkil ve diğer beş kat maliki aralarında toplanıp, yönetim planında var olan ancak kooperatif tarafından yaptırılmayan asansör konusunda karar almışlardır. En alt kattaki iki malik asansör yapılmasına karşı çıkmaktadırlar.

Müvekkil ve diğer beş kat maliki, kendileri için fazlasıyla lüzümlu gördükleri asansörün yapılmasını istemektedirler. Öncelikle kooperatifin hali hazırda varlığı söz konusu iken; kat malikleri, kendi aralarında karar alarak, Kat Mülkiyeti Kanunu' nun 42/1 maddesi dahilinde zorunlu sayılabilecek nitelikteki asansörü yaptırabilirler mi? Eğer öyle ise usulü nasıl olmalı? Yine aynı kanunun 42/3 maddesinde ki;" yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre ödenir" hükmüne binaen asansörün yapım ücreti kat maliklerinden nasıl ve hangi oranda tahsil edilir?

Bu konuda tecrübeli meslektaşlarımın yardımlarını talep ediyorum. İyi günler