Mesajı Okuyun
Old 11-11-2013, 13:28   #9
Av. D. Koca

 
Varsayılan Feragat Nedeniyle Davanın Reddi Kararından Önce Vek. Ücr. İçin Takibi Yapılması

Selamlar Sayın Meslektaşlarım,

Benim de benzer bir sorunum var:

* Davacı müvekkilimin oturduğu taşınmaz beraber alınmış olmasına rağmen, eşinin üzerine idi, karşı taraf bu durumu reddedince Katkı Payı Alacağı davası açtık ve kazandık.

* Gerekçeli karar açıklanana kadar, karşı tarafı uzlaşma için bekledik ( anlaşmak istediklerini müvekkilim aracılığıyla iletmişlerdi.) ancak temyiz talebinde bulundular.

* Bunun üzerine Yargıtay Kararları ışığında (icra takibi yapmak için kesinleşme gerekmemesi) karşı tarafa icra takibi yaptım; davalının iki taşınmazına haciz kaydı konmasını talebinde bulunduk, talep kabul edildi.

* Sonra birgün müvekkilim telefon etti, eski eşi ve müvekkili ile buluşmaya gittiğini söyledi; bilgim olmadan bir anlaşma yapmaması hususunda uyardım.

* Sonraki buluşmamızda, Müvekkilim benim vekalet ücretlerimi tartışma konusu yaptı: Örn: Eski eşinin avukatı ile görüştüğünü,avukata göre ; Mahkemece belirlenmiş olan dava vekalet ücretimin daha düşük olması gerektiği ile icra dosyasından vekalet ücreti talep etmemem gerektiği...vs

* Ben durumdan işkillenip, davalı avukatını aradım. O'ndan, müvekkilimin, icra ve dava dosyaları için feragat dilekçesi verdiğini öğrendim.

* Meslektaşımla(!) aramızda ücret üzerine bir tartışma geçti:

Bunun üzerine meslaktaşı Av. Kanunu 164-165 gereğince uyardım; vekalet ücretleri konusunda müteselsil sorumludurlar uyarısında bulundum. Ancak meslektaş(!), "tarafların anlaştığını bir süre sonra tekrar bir araya gelip, dava konusu evde yaşayacaklarını" söyledi ve "karşı taraf vekalet ücretlerinden vazgeçmem gerektiğini" söyleyip," müvekkilimden almam gereken vekalet ücretinin bir kısmını ödeyelim" teklifinde bulundu(!).

* Anlaşma olmayınca müvekkilimi arayıp, "benden habersiz karşı tarafa feragat dilekçesi verdiğini, bana o yazıları hmen fakslamasını söyledim" Ve feragatlar elime geçti.

* Bir süre bekleyip, feragat dilekçelerini İcra Dairesine verdiklerini düşünüp, icra takibi yaptım.

* Feragat Dilekçeleri davalı vekilinin bürosunun bulunduğu ilçe nöbetçi icra dairesinden, ilgili icra dairesine yollanmış.

* Ancak sonra öğrendim ki İcra Müdürü dilekçeyi kabul etmemiş, "avukatınızla gelin" diye uyarmış.

* Ben icra takibi yapınca, hem müvekkil hem davalı vekili itirazda bulunmuşlar.

Dilekçeler hemen hemen aynı.

Meslektaş(!) dava ve icra takiplerini yok sayarak, " böyle bir borçlarının olmadığı" beyanında bulunmuş. Aynısını müvekkil de tekrarlamış.

* Sonrasında davanın görülmüş olduğu mahkemeden bana tebliğ çıkınca, başka tebligatlar yapılmasın diye "davacı müvekkilimin benden habersiz mahkemeye feragat dilekçesi vermesi nedeniyle istifa dilekçemi" sundum ve Mahkemenin feragat nedeniyle davanın reddi kararını bekledim.

* Mahkeme bu yakınlarda feragat nedeniyle hükmü bozup, davanın reddine karar verdi.

* İcra dosyasında hala kayıtlı olduğum için davalı tarafın adresine baktım, tekrar müvekili ile aynı taşınmaza yerleşmiş.


Sorularım:

Ben itirazın İptali Davası açacağım; Ancak bir "Feragata göre davanın reddi kararı verilmesinden önce "icra takibi yapmış olmamın hukuki yarar ilkesi veya benzeri başka bir hukuki sebep nedeniyle sakıncası var mıdır?

Varsa; henüz feragat dilekçesi işleme konmamışken,müvekkilin bana fakslamış olduğu feragatname dilekçelerine dayanarak takip yapıldığı için dava usulden(HMK 114-h: Hukuki Yarar) reddedilir mi yoksa HMK 115 gereği eksiklik sonradan giderilmiş( takipten sonra davadan önce feragat dilekçesinin işleme konmuş olması) olduğu için davada esasa girilir mi?