Mesajı Okuyun
Old 09-11-2013, 13:54   #1
AV.TAMEL

 
Çözüm Suça Yardım - Tazminat Davasında Müteselsil Sorumluluk

Merhabalar;

12 yaşındaki müvekkil tanıştığı erkek tarafından, erkeğin ailesi ile birlikte yaşamakta olduğu eve götürülüyor ve 15 günlük süre zarfında bu evde şüphelinin (davalının) ailesi ile birlikte yaşamak zorunda kalıyor. Bu süre zarfında da şüpheli tarafından cinsel istismar eylemine maruz bırakılıyor.

Şimdilik davalı ve ailesinin malvarlığı üzerine tedbir koydurmuş durumdayız ve esas davanın açılması için yaklaşık 5 günlük süremiz kaldı.

Olayda Ceza Kanunu anlamında hürriyeti tahdit, nitelikli cinsel istismar ve aile açısından suça yardım eylemleri söz konusu.

Açacağımız tazminat davasında müvekkil ve müvekkilin aile bireylerinin her biri için ayrı ayrı tazminat talebinde bulunmayı düşünüyoruz. Bu tazminatı da suça yardım dolayısıyla faillik söz konusu olduğu için şüpheli ve ailesinin tüm bireylerinden müteselsilen talep etmeyi düşünüyoruz.

Bu nedenle;
a) Suça yardım dolayısıyla tazminat davasında davalılar açısından müteselsil sorumluluk doğar mı? Dolayısıyla cinsel istismar nedeniyle talep edeceğim tazminatı tüm davalılara yöneltebilir miyim?
b) Ceza mahkemesinin suça yardım yönünde kanaat getirmeyeceğini de göz önünde bulundurarak davamızı terditli olarak açabilir miyiz?