Mesajı Okuyun
Old 01-03-2007, 17:35   #20
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Sözkonusu değişiklik teklifi açıkça avukatların iş alanına müdahale etmektedir. Terk eden eşe ihtarname düzenlenmesi, borçlu için tevdii mahalli tayini ya da veraset ilamı düzenlenmesi işlemleri zaten avukatlar tarafından düzenlenmekteyken, “yargının yükünü” gerekçe göstererek, işlemleri noterlere devretmenin yasal hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır. Eğer bir devir sözkonusu olacaksa, avukatlara belli bazı belgeleri düzenleme yetkisi ve hakkı verilmelidir...

"Terk eden eşe ihtarname düzenleme, borçlu için tevdii mahalli tayini ve veraset ilamı düzenlenmesi..." işlemlerinin zaten avukatlar tarafından yapıldığı iddiasını pek anlayamadım.

Bu tür işlemleri talep etmek farklıdır, bu tür işlemleri bizzat yapmak farklıdır.

Olaya tersinden bakalım: Varsayalım ki bu yetkiler avukatların yapabileceği işler kapsamına alındı. Uygulamada nasıl olacaktır? Terk için ihtar çekmeyi anlayabiliriz. miras paylaşımı gibi mülkiyet hakkının el değiştirmesine neden olabilecek bir işlemin, kendisine başvuran "müvekkili" için avukatın yapması sizce doğru olur mu?

Noterler, işlemin tarafı ile hiç bir şekilde ilintili değildir. Oysa avukatlar bir şekilde "vekalet akdi" temelinde tarafın "vekilidir" Bu anlamda noterlere bu tür yetkilerin verilmesini normal karşılıyorum.

Belki şu denebilir: Vatandaş baroya başvurur. Baro her hangi bir avukatı bu iş için görevlendirebilir. Bu belki olabilir.

Sonuç olarak şunu belirtmek istiyorum: Kanunu eleştriebiliriz ki bu her hukukçunun hakkıdır. Ancak kanunun görev verdiği bir mesleği yahut meslek mensuplarını sırf o kanunun verdiği yetki nedeniyle hedef almamalıyız.

Saygılarımla.