Mesajı Okuyun
Old 06-11-2013, 11:44   #4
Av. Gamze Akderin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Semender33
Gamze Hanım çok teşekkürler cevabınız için.
Yabancıların şahıs şirketi kurması ile alakalı prosedür hakkında yardım isteyecektim. Normal türk vatandaşları ile aynı usullere mi tabi yoksa ektra külfetler var mı?


Bu konu 4817 sayılı yabancıların çalışma izinleri hakkında kanunumuza ve yabancıların çalışma izinleri hakkında kanunun uygulama yönetmeliğine tabidir. İligli yönetmeliğin 36. maddesi ile 42. maddesi arasını gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Burada aranan ekstra bir koşul daha var ki yoruma oldukça müsaait. Eğer yabancı serbest meslek icra etmek için çalışma izninine başvuruyor ise yapmak/kurmak istediği işletmenin Türkiye'nin ekonomisine pozitif etkisi olması aranıyor.

Dolayısı ile bağımsız yabancı çalışma izninin değerlendirilmesinde dikkate alınmak üzere; yabancının faaliyetinin, ulusal ekonomiye sağlayacağı katkı ve yabancının icra edeceği faaliyet için yeterli miktarda gelire sahip olduğunu kanıtlayan belgeler, diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilmesi istenebiliyor.

Bağımsız yabancı çalışma izini verilmesi uygun bulunan yabancıya, bağımsız çalışabileceğine ilişkin “Bağımsız Çalışma İzni Müracaat Belgesi” veriliyor. Bağımsız çalışma izni belgesi, verildiği tarihten itibaren “üç ay” süreyle geçerlidir.

İşyerini kurmasının ardından, ticaret sicil kaydını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz etmesi halinde yabancıya bağımsız yabancı çalışma izni veriliyor.

Şu anda bir müvekkilim bu çalışma iznine başvurmayı düşünüyor fakat ne yazık ki ileri bir adım atamadık ve daha doğrusu bu şekilde bir başvuru yapan başka bir kişiye de rastlayamadık.

Çünkü 5 yıldan sonra çoğu yabancı vatandaşlığa başvuruyor ve dolayısı ile bağımsız çalışma izni almasına gerek kalmıyor.

Saygılarımla
Av. Gamze SHARMAN