Mesajı Okuyun
Old 31-10-2013, 17:33   #1
av.ismail

 
Varsayılan Mirastan çıkarmaya itiraz-Çıkarılmanın iptali davası-Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi

Merhabalar;

Müvekkil sağ kalan eş'in kocası vefat ediyor. Murisin ilk eşi daha önceden vefat etmiş. Müvekkil, murisin ilk eşinden olan iki kızı ile birlikte mirasçı.
Muris ölmeden önce noterde vasiyetname düzenleyerek müvekkili mirastan çıkarttığını, bütün mirasını iki kızına bıraktığını belirtiyor. Vasiyetnamenin açılması davası içerisinde tarafımıza ilgili iptal davasını açmak için süre verildi.
Şimdi Asliye Hukuk'ta mirastan çıkarmaya itiraz ederek çıkarılmanın iptalini talep edeceğiz. Ayrıca müvekkil aile konutunda ikamet etmeye devam etmektedir. Sorum şu ;

a) Öncelikle bu Asliye Hukuk'ta açacağımız mirastan çıkarılmanın iptali davası içerisinde bu iptalle birlikte TMK 652 gereğince aile konutunun müvekkilimize miras payı karşılığında özgülenmesini de talep edebilir miyiz ? Yoksa Sulh Hukuk'ta ayrıca bir dava mı ikame etmeliyiz bu özgülenme için ?
b) Tapuda aile konutu şerhi mevcut. Bu şerhe rağmen mahkeme yine de tarafımıza aile konutu olup olmadığının tespitine yönelik dava açmamızı isteyebilir mi, yoksa bu şerh yeterli olur mu ?

Değerli cevaplarınızı ve varsa ilgili Yargıtay kararlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler..