Mesajı Okuyun
Old 01-03-2007, 15:12   #18
Av.G.K.

 
Mesaj ÇHD den Yasa tasarısı ile ilgili açıklama

ÇHD den noterlik yasa tasarısı ile ilgili açıklama ve imza kampanyası....

''YARGI YETKİSİ VE AVUKATLARIN HAKLARI/İŞLERİ NOTERLERE DEVREDİLİYOR!..

5 Mart 2007 -9 Mart 2007 arasında Teklifi eleştiren metni imzanıza açıyoruz

“Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında TBMM Adalet Komisyonuna 9 AKP milletvekilinin imzasıyla bir teklif sunuldu:

Teklif, 1512 sayılı Noterlik Yasasının 21. ve 61. maddelerine kısa bir ek yapıyor ve en önemli eklerini 71. maddede gösteriyor. Teklifin genel gerekçesine göre, değişiklik önerileri tamamen çekişmesiz yargı işlerini noterlere devretmeyi amaçlıyor.

Teklif esasen bir “yargı yetkisinin devredilmesi” ve “avukatların iş alanına müdahale”dir. Terk eden eşin konuta davet edilmesi, veraset ilamı verilmesi, borçlunun tevdii mahalli tayin ettirmesi gibi aslen avukatların hazırladığı tüm işlemlerde yetki noterlere devrediliyor.

Ek 71/B maddesinin 2. fıkrasına göre, “noterler işin özelliğine göre keşif ve bilirkişi incelemesi yapabilir, tanık dinleyebilir” hükmü getirilmektedir.

Teklifin 21/A maddesine göre, noterlerin yılda en az 30 saat eğitim alarak, yargı yetkisini de kullanmayı öğrenebilecekleri de öngörülmüştür.

Sözkonusu değişiklik teklifi açıkça avukatların iş alanına müdahale etmektedir. Terk eden eşe ihtarname düzenlenmesi, borçlu için tevdii mahalli tayini ya da veraset ilamı düzenlenmesi işlemleri zaten avukatlar tarafından düzenlenmekteyken, “yargının yükünü” gerekçe göstererek, işlemleri noterlere devretmenin yasal hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır. Eğer bir devir sözkonusu olacaksa, avukatlara belli bazı belgeleri düzenleme yetkisi ve hakkı verilmelidir...

Metnin tamamı için tıklayınız http://www.cagdasavukatlar.gen.tr/''