Mesajı Okuyun
Old 30-10-2013, 12:12   #9
Av.mehmet.av

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Levent ERCAN
İş K.25’deki haklı nedenle bildirimsiz fesihte; ifayı bozan, sözleşmeye aykırılık oluşturan, taraflar arasında ilişkiyi zedeleyen bir olgunun ortaya çıkması ile sözleşmeye devamın çekilmez hale gelmesi söz konusudur. Yargıç, ölçülülük ilkesi gereğince, işçinin olumsuz davranışı nedeniyle feshin geçerli olup olmadığını tartışırken, işçinin davranışının ağırlığını dikkate alarak, her olayın özelliğine göre davranış ile uygulanan fesih türü arasında bir orantısızlık (ölçüsüzlük) olup olmadığını takdir edecek, yani ölçülülük denetimi yapacaktır.
Dolayısıyla fesihin haklı nedenle feshi gerektirecek sonuca ulaşılmazsa fesih geçerli nedene dayanmış olur ve işçi kıdem ihbar ve diğer alacaklarını hak eder.
İşçinin fazla mesai ve diğer hak ve alacakları da mevcutsa dava açmakta tereddüt etmeyin davanızı açın. Anlattıklarınızda geçerli fesih usulü mevcut olduğunu düşünüyorum.
Levent Bey,
Sizin de belirttiğiniz gibi ben müvekkilin işten çıkartılmasının haklı nedenle değil en fazla geçerli nedenle olduğunu düşünüyorum. Ancak kafamda bir sürü soru işareti oluşmasına neden olan durum işe iade davasındaki işveren tarafından haklı nedenle fesih tespiti ve bunun onanmış olması.
Mesai ve diğer ücret alacaklarının alınıp alınmadığını tam bilemiyorum ama kıdem ve ihbar dışında başkaalacağı olmadığı varsayımından gitmek istiyorum.
Tam bir çıkmazdayım açıkçası.
Acaba şöyle yapsam nasıl olur. Davayı düşük bir alacak talebi ile açsam. Biilirkişi raporu doğrultusunda ıslah etmesem, fazlaya ilişkin hakları saklı tutarak. En azından aleyhe sonuçlanır ise müvekkil az vekalet ücreti vermiş olur. Kabul edilirse de ayrı bir dava ile talep etsem.