Mesajı Okuyun
Old 29-10-2013, 17:56   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Velayet davalarında çocuk için istenen iştirak nafakası velayet davasının eki niteliğinde olup

Bu konuda yukarıdaki karardan farklı düşünmüyorum ben de.. Ve aşağıdaki karar da aynı yolu gösteriyor.

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2009/16842
Karar: 2010/6340
Karar Tarihi: 01.04.2010

Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Karar: 1-) Davacı, boşanma kararıyla velayeti babaya bırakılan müşterek çocuk E.'nin velayetinin davalıdan alınarak kendisine verilmesini, bu çocuk ve velayeti kendisine bırakılmış olan( S. )için aylık 150'şer TL iştirak nafakası ve kendisi için de aylık 300 TL yoksulluk nafakası talep etmiştir. Davacının velayeti kendisinde olan müşterek çocuk( S.) için talep ettiği iştirak nafakası ile kendisi için istediği yoksulluk nafakası için nispi peşin harç yatırılmamıştır Yoksulluk ve S. için talep edilen iştirak nafakasının toplamının bir yıllık tutarı üzerinden binde dokuz oranında alınması gereken nispi karar harcının dörtte biri oranında nispi peşin harç tamamlanmadan (Harçlar K. md 28/a) ve harçların tamamı ödenmedikçe harca mevzu olan işlemin yapılamayacağı dikkate alınmadan yargılamaya devam olunarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.

2-) Davacının özürsüz olarak 09.09.2007 tarihli oturuma gelmemesi üzerine, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 409/1. maddesi gereğince bu tarihte, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verildiği davacının 19.11.2007 tarihinde yenileme talebinde bulunduğu anlaşılmaktadır. Dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenilenirse yeniden haç alınması zorunludur (HUMK md 409/4). Bu harç yenileyen tarafından ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Dava işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenilendiği halde yenileme talebinde bulunandan yeniden harç alınmadan yargılamaya devam edilmesi de usule aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu karar m tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi 01.04.2010

Kolay gelsin,