Mesajı Okuyun
Old 28-10-2013, 11:35   #8
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Gamze Sharman
Değerli meslektaşlarım,

Müvekkil ve merhum eşi Alman vatandaşıdır. Yaklaşık yirmi yıl önce müvekkil ve merhum eşinin beraberce noter huzurunda imzalamış ve düzenlenmiş bulunan bir vasiyetname bulunmakta ve bulundukları bölgenin(Almanya'da) sulh hukuk mahkemesi tarafından müvekkilin eşinin ölmesi sonucunda vasiyetname açılmış ve vasiyetname taraflarına tebligat yapıldığı belirtilmiştir.

İlgili vasiyetnamede müvekkilim mirasçı tayin edilmiştir ve müvekkilimin yaşamda kalması sebebi ile tek başına ve her koşulda tasarrufta bulunma hakkı bulunduğu belirtilmiştir.

Sorum ise:

Müvekkilin merhum eşinin Türkiye'de taşınmazı bulunmaktadır. Müvekkilim de bu taşınmazın yarısı hissesine sahip olmakla birlikte diğer yarısını da ilgili vasiyetnameye dayanarak üzerine geçirmek istemektedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğum alman sulh hukuk mahkemesinin vasiyetname açma kararının Türkiye'de tenfizi mümkün müdür? Elimdeki belgede kesinleşmeye ilişkin bir ibare bulamadığımdan ilgili sorumu yöneltmekteyim.

Yoksa vasiyetname açılması kararına dayanarak Türkiye'de bir veraset ilamı davası mı açılmalıdır?

Fakat henüz mahkeme dosyaya bakamadı ve sizin de dediğiniz gibi tapudaki işlemleri yapabilmek için ayrıca bir tanınan yabancı mahkeme kararının tenfizi için dava açmamız gerekip gerekmeyeceğini bilmiyoruz.

Tapu müdürlüğünün de burada sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı veya mahkemenin idari işlemlerde kullanabilmek amacı ile tenfize hükmedip hükmetmeyeceği de önemli oluyor.

saygılarımla

Merhaba,

Ben de Sayın Av.Selim Balku gibi düşünüyorum. Yani öncelikle vasiyetnamenin açılıp okunması kararı tanınacak, sonrasında vasiyetnamenin tenfizi için dava açılacak.

Sadece vasiyetnamenin açılması kararının tanınması ile tapu dairesi nakil işlemi yapmayacaktır.

Veraset ilamı ise, mirasçılık hakkını kanıtlamak üzere Türkiye'den de alınmalıdır diye düşünüyorum. Vasiyetnamenin tenfizi, uygulanması davasında davalı olarak mirasçılar gösterilecektir. Bu halde dayanak veraset ilamı olacaktır. Sayın Gemici'nin eklediği anlaşma maddesine göre;
Alıntı:
Bir Alman vatandaşı Türkiye’de veya Almanya’da öldüğü ve Türkiye’de miras olarak taşınmaz mal bıraktığı takdirde, mirasçıların Türkiye’deki mirasçılık hakkını kanıtlamak üzere Türkiye’de düzenlenmiş olan bir veraset ilamını temin etmeleri gerekmektedir. Bunun için mirasçılardan sadece bir tanesinin Türkiye’deki herhangi bir hukuk mahkemesine başvurması ve veraset ilamı çıkartılması talebinde bulunması yeterlidir.
Türk hukukuna uygun mirasçılık belgesi olmadan taşınmazın nakli hükmü kuralamaz diye anlıyorum.

Saygılarımla