Mesajı Okuyun
Old 26-10-2013, 12:42   #1
fattas

 
Varsayılan Evlilik Sürerken Nafaka

Merhabalar. Aile Hukukunun yabancısıyım. Müvekkilim bir yakınım, ricası üzerine araştırma yaptım ancak bazı hususlarda bilgilerinize ihtiyaç duymaktayım. Şimdiden teşekkür ederim.

Müvekkilim, kocasının sorumsuzlukları ve son olarak uyguladığı fiziksel şiddet nedeniyle evden ayrılarak annesinin yanında yaşamaya başlıyor.Fiziksel şiddetin ispatı zor. Eşi çocuğa hiç bir katkı sağlamamakta. Yargıtay'ın MK 195, 197 uyarınca eşin ayrı yaşamada haklı olduğunu ispat ederek nafaka alabileceğini,çocuk için ise haklılığın ispatına gerek olmadığına dair kararlarını buldum. Ancak kararların tamamı eşin kendisi için de nafaka istediği olaylara yönelik. Müvekkil ise hem ayrı yaşamaya yönelik haklılığını ispatta tanık bulamadığından, hem de eşinin tabirimi mazur görünüz başına bela olmasını istemediğinden şimdilik sadece çocuğu için nafaka istemekte ve boşanmak da istemiyor. Bu sebeple çocuk için tedbir nafakası isteyeceğiz. Merak ettiğim hususlar;

a) Sadece çocuk için MK 195 ve 197'ye dayalı talepte bulunabilir miyiz? Bu husus ileride eş için ayrıca nafaka istememize engel olur mu?
b)- Sadece çocuk için nafaka istediğimizden velayeti de istememiz gerekir mi (Evlilik devam ettiğinden velayet ortak ama nafaka sadece çocuk için isteneceğinden aklıma takıldı)
c)- MK 196/son uyarınca geçmişe yönelik talepte bulunabilir miyiz? (Halen ayrı yaşıyorlar)
d)- Dava süresince tedbiren nafaka bağlanmasını da isteyeceğiz. Bu durumda talep ederken dava sonrası iştirak nafakasına dönüşmesi istenilmeli mi yoksa sadece tedbir nafakası istemek yeterli midir?

Saygılarımla,