Mesajı Okuyun
Old 03-10-2013, 16:47   #2
avserafettin

 
Varsayılan Paralarin Paylaştirilmasinda Hata Yapilmasi.

Değerli Meslektaşım Erkut;
Bildiğiniz gibi satış memurları da 2004 Sayılı İ.İ.K.nun hükümlerini uygulamaktadır.Kıymet takdiri;satış ve sair uygulamalar için bu yasadan yararlanırlar.O nedenle,buna göre yapılabilecek hatalarda da İ.İ.K.nun hükümlerinin uygulanması gerekir.
Hal böyle olunca;İ.İ.K.nun 361. maddesindeMadde 361-İcra dairelerince borçludan fazla tahsil olunarak alacaklıya verildiği yahut yanlışlıkla bir tarafa para tediye olunduğu hesap neticesinde anlaşılırsa verilen para
ayrıca hükme hacet kalmaksızın o kimseden geri alınır.)
demektedir.
Bence bu madde sizin olayınıza da uygulanabilir. Bana göre sizin yapacağınız iş;bu maddeyi de hatırlatarak satış memuruna,bir maddi yanlışlığın yapldığını izah edip,onu ikna ederek sonuca gitmeğe çalışmanızda yarar vardır.Tabi görüşerek ve yazılı olarak.Eğer satış memuru buna ikna olmaz ve yazılı talebinize red cevabı verirse,o zaman (bence) Kararı veren Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat ederek, satış memurunun yaptığı bu maddi yanlışlığın giderilmesini(gerekirse,duruşma yapılıp,dosya bilirkişiye verilerek) istenebilir.Bildiğiniz gibi,bu davalarda satış memurunun yaptığı kıymet takdirine itiraz için Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edebiliyoruz.Bunda neden olmasın? Mahkemeden alınacak karara,İİK.nun 361. maddesine göre bu yanlışlığın giderilmesine karar verlirse iyi olur kanısındayım.Böylece fazla para verilen kişilerden satış memuru bu paraları geri alabilir.Çünkü veren o,yetkili de o.(Bence,yapılan hesap ve paylaştırmaların tüm taraflara bildirilmesinde ve 7 günlük itiraz süresi verilmesinde yarar var.Çünkü bu gibi hataların önüne geçilmiş olur.)