Mesajı Okuyun
Old 23-09-2013, 17:13   #17
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan scoskun72
Üstad ;
Keşke siz haklı olsaydınız ve keşke tedbir nafakasına ceza verilebiliyor olsaydı

Ama ara kararı ile verilen nafakalara ceza yolunu açan 2003 değişikliği iki yıl yürürlükte kaldıktan sonra, 5358 Sayılı ve 31.05.2005 Tarihli yasa ile kaldırıldı.

Eklediğim YCGK kararında da "Kesinleşmiş bir ilamın varlığı" şart tutulmakta.
T.C.
YARGITAY
CEZA GENEL KURULU
E. 2005/17-7
K. 2005/37
T. 19.4.2005
• NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK SUÇU ( İlamla Hükmedilmiş Nafakanın Tahsili için Konulan İcra Emrine Uymama Nedeniyle )
• SANIĞA TEBLİGAT ( Nafaka Borcunu Ödememek Suçundan Dolayı Ceza Verilebilmesi için Aylık Nafakanın Tahsili için İcra Takibine Başlanılmış ve İcra Emrinin Borçlu-Sanığa Tebliğ Edilmiş Olmasının Gerekmesi )
• TAKİP TALEBİNİN USULÜNE UYGUN OLMASI ( Talebin Türk Lirası Üzerinden Değil Amerikan Doları Üzerinden Yapılmış Olması Karşısında Bu Takip Talebinin Yasaya Uygun Olmaması )
• DÖVİZLE TAKİP ( Takip Talebinin Türk Lirası Üzerinden Değil Amerikan Doları Üzerinden Yapılmış Olması Karşısında Bu Takip Talebinin Yasaya Uygun Olmaması ve Borçlu-Sanık Aleyhine Sonuç Doğurmaması )
• NAFAKA ALACAĞI ( Şikayete Tabil Bulunan Nafaka Hükmüne Uymamak Suçunun Oluşabilmesi için Nafaka Ödenmesinin Kesinleşmiş Bir Mahkeme Kararına Dayanması Aylık Nafakanın Tahsili için İcra Takibine Başlanılmış ve İcra Emrinin Sanığa Tebliğ Edilmiş Olmasının Gerekmesi )
• ŞİKAYET ZAMANAŞIMI ( Şikayet Hakkının Suçun İşlendiğinin Öğrenilmesinden İtibaren Üç Ay ve Her Halde İşlenmesinden İtibaren Bir Yıl İçinde Kullanılmasının Gerekmesi )
765/m.59
2004/m.58,344
ÖZET : İcra ve İflas Yasasının 344. maddesinde düzenlenen ve şikayete tabi bulunan nafaka hükmüne uymamak suçunun oluşabilmesi için, nafaka ödenmesinin kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanması, aylık nafakanın tahsili için icra takibine başlanılmış ve icra emrinin borçlu-sanığa tebliğ edilmiş olması, borçlunun ilamda yazılı ödeme koşullarına uymaması, aylık nafakaya hükmedilmesi halinde icra emrinin tebliği ile şikayet tarihi arasında işlemiş en az bir aylık cari nafaka borcunun bulunması, borçlu-sanık tarafından nafakanın kaldırılması veya azaltılması hususunda açılmış bir davanın bulunmaması, dava açılmış ise sonuçlanmış olması ve şikayet hakkının suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren 3 ay ve her halde işlenmesinden itibaren 1 yıl içinde kullanılması gerekmektedir.

Sevinebilirsiniz çünkü ben haklıyım. Kısmen aktardığınız CGK kararının tamamını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Yine aşağıdaki linkte bu karar ile ilgili yorumumu okuyabilirsiniz.

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=40285

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin



Mevzuat değişti.30.07.2003 Tarih ve 4949 S.Yasa ile "ara karar ile hükmolunan nafaka" borcu için de hapis cezasının istenebileceği hüküm altına alındı. Yerel mahkemenin karar tarihi " Şişli 1. İcra Ceza Mahkemesince 19.03.2003 gün ve 15583-3951 sayı ile verilen kararın " değişiklikten önceki tarihtir.

En son 31.05.2005 tarih ve 5358 S.Yasa ile 344 üncü madde yine değişmiş bu defa ara karar kesin karar ayrımı yapmadan ilk mesajda da belirttiğim gibi;"Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun..." halini almıştır.