Mesajı Okuyun
Old 16-09-2013, 12:24   #1
hazal85

 
Varsayılan Velayet hakkına sahip annenin ölümü üzerine baba tarafından açılan velayetin yeniden düzenlenmesi davasına anneannenin müdahil olması mümkün müdür?

Değerli meslektaşlarım,

Adli yardım bürosunca atandığım bir dosya için görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Olay şöyle;

Başvurucu, torunlarının velayet hakkına sahip olan kızı vefat edince, halihazırda zaten uzun yıllardır kendilerine ait evde birlikte yaşamakta olduğu torunlarına bakmaya devam etmek istemektedir. Nüfus idaresinin bildirimi üzerine, Sulh Hukuk Mahkemesinde küçüklere vasi tayini için dava açılmış ve halen sürmektedir.

Ne var ki, maddi bakımdan çocuklara bakmaya elverişli durumu olmayan, sorumsuzluğu ile aile kurumunu yıpratmış ve boşanma noktasına getirmiş babanın, aile mahkemesinde velayetin yeniden düzenlenmesine ilişkin olarak dava açmış olduğunu öğrendik.

Bu noktada sorum şu; çocukların velayetinin babaya verilmesindense, zaten yıllardır birlikte yaşadıkları anneanne ile yaşamaya devam etmelerinin hem maddi hem de manevi olarak çocuklar için daha olumlu olacağı ve esasında babanın çocukların bakım, koruma, barınma, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilme noktasında gerek maddi olarak, gerekse psikolojik olarak yeterli olmadığı yönündeki iddialarımızı nasıl ve ne şekilde ileri sürmemiz gerektiğidir.

Özetle, yukarıda kısaca bahsettiğim bu konunun Mahkemece değerlendirilebilmesi bakımından, babanın hasımsız olarak açmış olduğu velayetin yeniden düzenlenmesi davasına, halihazırda çocuklara bakmaya devam eden anneannenin müdahil olabilmesine imkan var mıdır? Şayet böyle bir imkan söz konusu değilse, bu iddialarımızı ne şekilde ileri sürebiliriz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

İyi çalışmalar.