Mesajı Okuyun
Old 09-09-2013, 15:09   #1
Av. Öznur Aktürk

 
Varsayılan Sağ Kalan Eşin Mirasçılardan Mal Ayrılığı Rejimine Tabi Mallar Sebebiyle Katkı Payı Talebi

Sayın Meslektaşlarım,
Müvekkilim ile müteveffa eşi 1975 tarihinde evlenmişler, bu evlilikten çocukları olmamıştır.
TMK yürürlüğe girdiğinde mal rejimi sözleşmesi imzalamamışlar, böylelikle 01.01.2002'den önceki dönemde mal ayrılığı, sonraki dönemde edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmuşlardır.
Müvekkilim ile muris eşi evlenmeden önce herhangi bir mal varlıkları bulunmayıp, evlendikten sonra birlikte çalışıp kazanmışlar ve yüklü miktarda malvarlığı sahibi olmuşlardır.
Bu malların tamamı 01.01.2002'den önce edinilmiş olup, hepsi muris koca adına kayıtlıdır.
Kısa bir süre önce müvekkilimin eşi vefat etmiş, geriye mirasçıları olarak müvekkilim (1/2 pay sahibi) ve iki yeğeni (her biri 1/4 pay sahibi) kalmışlardır.
Diğer mirasçılarla rızai taksim hususunda anlaşılamamaktadır.
Bu durumda müvekkilim de haklı olarak yıllarca çalışarak muris kocası ile beraber edindiği mal varlığı üzerinde miras payı dışında ayrıca katkı payını da talep etmektedir.

Olaya ilişkin bu özet bilgilerden sonra sormak istediğim husus şu:
Bildiğiniz üzere 01.01.2002'den önce edinilmiş mallar üzerinde (yerleşmiş içtihatlarla) diğer eşin parasal bir katkısı bulunduğunu ispatladığı ölçüde katkı payı alacağı hakkı bulunmaktadır.
Fakat incelediğim kararların tamamında evlilikler boşanma ile neticelenmiş olup, katkı payı talepleri diğer eşe yöneltilmiş bulunmaktadır.
Olayımızda katkı payı talep edilecek eş ölmüş ve evlilik/mal rejimi ölüm sebebiyle sona ermiş olduğundan; müvekkilimin katkı payı alacağını diğer mirasçılardan ne şekilde talep etmem gerektiği hususunda kafa karışıklığı yaşamaktayım.
Yardımcı olabilecek meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim.