Mesajı Okuyun
Old 05-09-2013, 19:28   #1
Av.BilgeBahçivan

 
Önemli İkinci Boşanma Davasında İlk Protokolün Geçerliliği

Değerli Meslektaşlarım,

Öncelikle vereceğiniz cevaplara istinaden, şimdiden teşekkür edip, oldukça önemli ve aciliyeti olan soruma dönmek istiyorum.

Önüme gelen bir boşanma davasında durum aynen şu şekildedir;

1- Taraflar 3 ay kadar önce bir protokol yapıp, anlaşmalı boşanma davası ile mahkeme önüne geliyorlar ancak duruşma sırasında, tekrar bir araya gelme kararı alınıyor ve hakimin de tarafların bir araya gelmeleri nedeniyle davayı reddetmesi neticesinde, ilk dava sonuçsuz kalıyor.

2- Eşlerden birisi, ikametgahını da "6 aydan uzun süredir" farklı bir şehire aldırmış olmakla birlikte, reddedilen ilk davadan sonra da yine diğer eşle aynı evi paylaşmamış, ikametgahını aldırdığı yerde yaşamaya devam etmiştir.

3- Şimdi öncelikle öğrenmek istediğim, tarafların da isteğiyle reddedilen ilk davada kullanılan protokol, ikinci bir dava için de geçerliliğini koruyacak mıdır ?

4- İlk anlaşmalı boşanma davasının ardından, açılacak olan yeni dava, herhangi bir süreye tabi olacak mıdır ?

5- Protokolü tamamen yok sayacak olursak, "evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle" açacağımız davada, evi terk eden eşe dön ihtarında bulunmadığımız taktirde, eşin uzun süredir ve resmi olarak da farklı bir yerde ikamet etmesi, davacı eşin lehine etkili bir rol oynayacak mıdır ?

İzleyebileceğim yollar hususunda fikir verirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla