Mesajı Okuyun
Old 28-08-2013, 16:33   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın opinio,
Alıntı:
Yazan opinio
...Müvekkilim "istekli olabilecek" vasfını taşımaktadır. Mevcut durumu aşağıda çok kısaca özetlemek istiyorum:

Müvekkilim ihale şartnamesini satın almış ve şartnamede kanuna aykırı bir husus tespit etmiştir (ihaleyi yapan idare, teklif verecek firmalardan, kanunda istenemeyeceği açıkça belirtilen bir belge istemekte ve bu husus rekabete engel olmaktadır). Fakat müvekkilim kanunda öngörülen süre içerisinde ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunmamıştır; başvuruyu bir gün geciktirmiştir. Bu sebeple başvurusu ihaleyi yapan idare tarafından reddedilmiştir.

Bu durumda müvekkilim idare mahkemesinde iptal davası açabilir mi? ...

4734 sayılı Kanun m.55/4 +
m.56/1 + m.54/2:Şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır.”
düzenlemeleri uyarınca; 2 no'lu mesajımda da belirttiğim üzere dava açmanız halinde idare mahkemesi 2577 sayılı İYUK m.14ve 15 gereği idarî mercii tecavüzü sebebiyle dilekçenizi KİK’e gönderir; onlar da itirazen şikayetin süresinde olmadığından bahisle isteminizi reddeder.

P.S 1: İdare, şikayet başvurusuna verdiği cevapta başvurulacak yolu belirtmemişse bu durumun Anayasa’nın 40/2. maddesine (Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır) aykırı olması yönünde bir savunmanın da değerlendirilebileceği kanaatindeyim.

P.S 2: Kanuna açıkça aykırılık varsa başkaca (şikayet ve itirazen şikayete)başvuranlar da olmuştur. www.ihale.gov.tr adresinden bir sorgulayın isterseniz.

Saygılar...