Mesajı Okuyun
Old 19-08-2013, 10:03   #2
VolkanS

 
Varsayılan

Yardımcı olmak adına,

İİK, Madde 124 - İcra dairesi taşınmazın bulunduğu yerin adetlerine göre en elverişli tarzda artırma şartlarını tesbit eder.

Bunları ihtiva eden şartname artırmadan evvel en az on gün müddetle icra dairesinde herkesin görmesi için açık bulundurulur.

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 05.07.2012 RG NO: 28344 KANUN NO: 6352/28) (YÜR. TAR.: 05.01.2013) (KOD 3) (KOD 2) (KOD 1)
Şartnameye, artırmaya iştirak edeceklerin taşınmazın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi nispetinde pey akçesi veya milli bir bankanın teminat mektubunu tevdi etmeleri, elektronik ortamda teklif vererek artırmaya katılacakların teminat göstermeleri gerektiği ve elektronik ortamda teklif vermeye ilişkin hususlar yazılır.

Satılığa çıkarılan taşınmaz üzerinde hakkı olan alacaklının alacağı yukarki fıkrada yazılı nispet raddesinde ise artırmaya iştiraki halinde ayrıca pey akçesi ve teminat aranmaz.

Burada asıl tartışılması gerekilen bence şudur; taşınmaz üzerinde hakkı olanlar içine "lehine ipotek tesis edilmiş olan alacaklı" kanımca girer, ancak haciz farklı bir durum olduğu için bu biraz yorum gerektirir.

Bana göre haciz bir hak olmayıp, alacaklısına haczedilen taşınır veya taşınmazı satıp alacağını tahsil edebilme yetkisi verir. Oysa ipotek sınırlı bir ayni haktır.

Bence siz teminattan muaf tutulmayı talep edin, eğer İcra müdürü talebinizi reddederse, memurun şikayeti yoluna giderek konuyu merciye taşıyın, ancak söylediğim gibi benim yorumum haczin niteliği yönünden bir hak olmadığı ve yukarıda belirttiğim yasa maddesi kapsamında bulunmadığı ve teminat yatırmanız gerekeceği yönünde.

Yine üstatlarımız ve uygulamada bu konuyla karşılaşan pek çok meslektaşımızın görüşlerini almanızı tavsiye ederim.

Saygılar.