Mesajı Okuyun
Old 25-07-2013, 03:00   #8
detay82

 
Varsayılan

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinden kaynaklanan ihtilafların çözümü gerçekten de zor.

Madem Y1 tüm alacağını (arsa paylarını) almış, Y2 de bir bakıma (belki resmiyette görünmeyen şekilde) buradan alacağını almış, Y2 inşaatı bitireceğini kabul ediyor, Y1 adına da her türlü işlemi gerçekleştirebilme şansına sahipsiniz.

Bu durumda size tavsiyem;

Y1-Y2-Arsa sahipleri noterde düzenleme şeklinde bir devir sözleşmesi yapsınlar. Ya da arsa sahipleri Y1-Y2 nin devir sözleşmesine izin veya onay versinler. Bu durumda, Y1 in hiç bir hak ve yükümlülüğü kalmaz. Y2 ile de Kat Karş. inş. sözl. üzerinde her türlü değişiklik, ek hükümler, ikale vs
yapabilirsiniz.

Ancak sözleşmeyi ikale ederek tekrar sözleşme akdetmeniz, ekstradan noterlerin yüksek harç ve masraflarına neden olur, onun yerine sözleşmede değişiklik ya da ek sözleşme hükümleri getirmek daha lehinize olabilir.

Ancak dediğiniz gibi Y1 in vekilinin sözleşmenin devredildiğine dair noterden muvafakat vermesi BK m.205 e usulüne aykırıdır. Sözleşmenin devri sözleşmesinde, sözleşmeyi devreden (Y1) ve sözleşmeyi devralan (Y2) nin imzası bulunması zorunludur. Bu sözleşme de asıl sözleşme kat karşılığı inşaat sözleşmesi olduğundan, noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır. Bu şekilde bir muvafakat ancak sözleşmede kalan taraf olan arsa sahipleri tarafından verilebilir.

Ben de bu saate kadar, yarın için, kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı olarak açacağım bir davanın dilekçesini hazırlıyordum, kafam biraz yorgun, hata yaptırdıysa affola, kolay gelsin.