Mesajı Okuyun
Old 24-07-2013, 14:39   #10
limpid

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Mtaslak
Gayriresmi sözleşme var. Sözleşmede peşinat ödemesinin çek ile yapılacağı belirtilmiş. Bakiye de rakam olarak belirtilmiş. Ancak gerek peşinat olarak verilen çekin gerekse bakiye için verilen çeklerin Z nin verdiği çekler olduğuna dair yazılı bir belge yok. Yanlız, bu sözleşmede Z şahit sıfatıyla imza atmış. Müteahhitle haricen görüştüm. Bu ödemelerin Z nin çekleri ile yapıldığına dair belge vermese de mahkemece sorulduğunda kabul edebileceğini söyledi.

bilindiği üzere bu tür sözleşmeler resmi şekilde yapılmaması nedeniyle tapu iptali ve tescili talep edemezsiniz. her ne kadar resmi şekilde yapılmasa bile eğer kat karşılığı inşaat sözleşmesine atıfta bulunuluyorsa alacağın temlikine dayanılarak tapu iptali ve tescili istenebilir. bunun dışında tapu iptali ve tescili isteyemezsiniz. bunun sonucunda herkes verdiğini sebepsiz zenginleşme çerçevesinde geri alır.

işin özü aslında taraflar arasında akdedilen bu sözleşmenin maddelerinin detaylı incelenmesidir. detayları bilmemekle beraber müteahhit şuan tapuyu devretmedi ise mantıken yapılacak en doğru şey çekler resmi çek ise şayet ödenen paraların iadesini müteahhitten talep etmektir. tabi çekleri bankadan araştırmanızı, ödeme için ibraz edildiğinde çekte kimlerin cirosu olduğunu, ödemenin kime yapıldığını vs. araştırmanızı tavsiye ederim.