Mesajı Okuyun
Old 20-07-2013, 14:29   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Müvekkilin işyerine gelen SGK denetmeni burada yardım amaçlı bulunan sürekli fiili çalışması olmayan kardeşinin beyanını ve imzasını alarak tutanak tutuyor. Müvekkilin kardeşi böyle bir ceza geleceğinden habersiz olduğundan 5 aydır iş yerine gelip gittiğini beyan ediyor ve tutanağı imzalıyor.Akabinde kurum tarafından müvekkil işverene kardeşi olan şahsın, 5510 sayılı Kanun’un 8. maddesine aykırı olarak işe giriş bildirgesinin süresi içerisinde verilmemesi ve aynı kanunun 86. maddesi gereği aylık hizmet prim belgesinin verilmemesinden dolayı, Kanun’un 102. maddesi uyarınca davacı şirkete 5.832,00 TL idari para cezası kesiliyor.Söz konusu idari para cezasına karşı 15 gün süresi içerisinde müvekkil, kardeşinin devamlı surette fiili çalışması olmadığını, tutanağı yanlışlıkla imzaladığını,aile içi yardımlaşmadan dolayı aralarında hizmet aktinin bulunmadığı yönünde itiraz ediyor. Ancak itiraz reddediliyor.Bu kez idare mahkemesine dava açacağız. Davayı kazanmak için nasıl bir yol izlemeliyiz.Denetmenin tuttuğu tutanak ceza için yeterlimidir. Ayrıca fiili çalışmanın somut olarak tespiti gerekmez mi? Fiili çalışmasının olmadığını ispat edebilme gibi bir imkanımız varmıdır? var ise nasıl? Teşekkürler...
Sayın Meslektaşım;

Somut durumda kanaatimce denetmenin tuttuğu tutanak idari para cezası için yeterlidir.

Zira müvekkilinizin kardeşi, imza attığı tutanağa herhangi bir ihtirazi kayıtta bulunmamış, 5 aydır işyerine gidip geldiğini beyan ederek fiilen çalıştığı izleniminin doğmasına yol açmıştır.

Aksi yöndeki savunmanın, bizzat işyeri sahibinin kardeşinin işyerinde çalıştığı -hatalı da olsa- tutanakla tespit edilip imza altına alınmış olması nedeniyle mahkemece dikkate alınmayacağını düşünüyorum.

Saygılarımla..