Mesajı Okuyun
Old 16-07-2013, 20:40   #16
Av. Caner Arıcı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Caner Arıcı

Yani, ilk işyerinde 5 yıl kadar çalışıyorlar ve iş akitleri feshediliyor, ve bu 5 yılın kıdem tazminatları da ilk işveren şirket tarafından ödeniyor. Sonrasında da yeni kurulan şirkette çalışmaya başlıyorlar ve bu yeni şirkette çalışarak geçirdikleri süre ile birlikte toplam hizmet süreleri 13 yıl oluyor. Başka bir deyişle, ilk şirkette 5 yıl, ikinci şirkette 8 yıl, toplamda 13 yıl... mı? .

Alıntı:
Yazan SINIRSIZ
evet.. aynen böyle..

Düzenlenmiş cevabım:

Kanaatimce olayda bir işyeri devri vardır. Ancak, ilk işveren şirket o döneme ait kıdem tazminatını ödemiş olduğundan ve işçiler de bu ödemeyi kabul ettiğinden; ilk 5 yıl için son (yeni işyerinden alınan) brüt ücret üzerinden ayrıca kıdem tazminatı/farkı hesaplanıp ödetilmesine karar verilemez.

Ayrıca, yukarıdaki "kıdem tazminatı bakımından işverenler kendi dönemleri açısından sorumlu olacaktır" şeklindeki cevabın, "devreden ve devralan işverene karşı birlikte dava açıldığında, devreden işverenin kıdem tazminatından kendi dönemiyle sorumlu olacağı" şeklinde anlaşılması gerekir.

Yine, benim bilgim, işyeri devri ile organik bağın birbirine yakın, ancak ayrı konular olduğu şeklinde... Eğer ortada davalılar arasında gerçek anlamda bir işyeri devri olmayıp, fakat organik bağ var ise, birlikte işverenlik ve neticesinde işçiye karşı müşterek ve müteselsil sorumluluk söz konusu olur.

Özetle cevabım; sadece son işverene karşı kendi dönemiyle ilgili dava açılması gerektiğidir.

Saygılarımla...