Mesajı Okuyun
Old 16-07-2013, 19:33   #1
ömer kaygas

 
Varsayılan AİHM.de bekleyen 1250 dosyaya karşılık gelen 30 Milyon euro yerine uzlaşmayla 10 Milyon euro talebi

AİHM.de bekleyen 1250 dosyaya karşılık gelen 30 Milyon euro yerine uzlaşmayla 10 Milyon. euro talebi

Adalet Bakanlığı'nda AİHM başvurularını inceleyen komisyona 1250 dosya ile başvuran bir avukat, davalarından 10 milyon Euro karşılığında vazgeçeceklerini açıkladı.


(DHA) -- Türkiye'den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açılan davaları inceleyecek Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan komisyona 1250 dosya ile başvuran avukat S.. Ö.., toplam 30 milyon euro tutatındaki tazminatlarla ilgili olarak hükümete "10 milyon euro ile vazgeçmeye hazırız" çağrısı yaptı.

Muğla Barosu avukatlarından S... Ö... geldiği Akyazı ilçesinde açıklamalarda bulundu. Avukat Ö... Adalet Bakanlığı bünyesinde bir süre önce uzun süren davalardan mağdur olanların AİHM'e başvurmasından önce Türkiye'de oluşturulacak bir "özel komisyon"a başvurmaları yönünde karar alındığını söyledi.

Bu kapsamda Ocak ayında çıkarılan, AİHM'deki dosyaların tazminat ödenmesi yoluyla çözümünü düzenleyen 6 bin 384 sayılı yasa kapsamında Adalet Bakanlığı'nda oluşturulan komisyona şu ana kadar 3 bin 850 başvuru yapıldığını belirten Avukat Ö... şunları söyledi:

"Bu başvurulardan 1250 tanesi avukatlığını yaptığım mağdurlara ait. Bu dosyalar için AİHM içtihatlarına göre toplam 30 milyon euro verilmesi gerekiyor. Ancak biz çıkarılan bu yasa ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin binlerce kez mahkum olmaması ve sicilinin bozulmasının önüne geçmek için 1250 dosya için 20 milyon euro feragat ederek hükümetle 10 milyon euro'ya el sıkışabiliriz."

Uzun yargılamalar

Avukat Ö..., DHA muhabirine AİHM'e gitmeden önce Adalet Bakanlığı'ndaki 4 hakim ve Maliye Bakanlığı'ndan bir temcilciden oluşan komisyonun incelemesini yaptığı bazı dosyalar için AİHM'ye gitmesi yönünde karar verdiğini de söyledi. Ö... şöyle konuştu:

"Avukatlığını yaptığım davaların hemen hepsi adil yargılama ve davaların uzun süreli olmalarını kapsıyor. İçlerinde 50 yılda sonuçlanmayan tapu davaları, kadastroda 20 yılda tamamlanmayan davalar da var. Biz de bu davalar AİHM'e gitmeden Türkiye'de çözülmesini istiyoruz."

Kaynak : http://www.cnnturk.com/2013/guncel/0...uroluk.pazarli