Mesajı Okuyun
Old 04-07-2013, 08:09   #4
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AV. COŞKUN ÖZBUDAK
DANIŞTAY 14. Dairesinin 29.06.2011 tarih ve Esas: 2011/10527, Karar: 2011/312 sayılı kararına bakınız (Sinerji Mevzuat programında var).
Bu kararda İmar Kanunun 42. maddesi uyarınca verilen idari para cezalarının Kabahatler Kanunun 27/8. maddesindeki düzenleme nedeniyle, bu Kanun hükümlerine tabi olmadığı ve görevli mahkemenin sulh ceza değil, idare mahkemeleri olduğu belirtiliyor.
Buradan çıkan sonuç, İmar Kanunun 42. maddesi uyarınca verilen idari para cezaları Kabahatler Kanununa tabi olmadığından Kabahatler Kanununda düzenlenen % 25 indirim de söz konusu olmaz.
Kanun'u ve Kararı doğru yorumlarsak yanlışa düşmeyiz.

Kanun'a göre, idari yaptırım uygulanan her aykırılık kabahattir ve Kabahatler Kanunu'na tabidir. İmar para cezası idari bir yaptırım olmakla kabahatdir ve Kabahatler Kanunu kapsamındadır.

Karar'a göre, başvuru mercii sulh ceza mahkemesi değil, idare mahkemesidir. Bu da zaten 27/8 maddesinde yazılı Kabahatler Kanunu'nun hükmüdür. Karar imar para cezasını Kanun kapsamı dışına atmamaktadır. Karar, Kabahatler Kanunu'nu uygulamaktadır.

Özetle, imar para cezası peşin ödeme indirimi kapsamındadır ve diğer idari para cezalarından bir farkı bulunmamaktadır.

Saygılarımla