Mesajı Okuyun
Old 01-07-2013, 15:12   #4
Av.Ömer Erlat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan lawyergm
Sayın meslektaşlarım..İlam alacağından dolayı başlatılan icra takibinde borçlu tarafından icra mahkemesinde faize ve ferilerine itiraz ediliyor.ancak duruşmaya davacı vekili olduğunu beyan eden avukat geliyor.ancak vekaletname yok.mahkeme gelecek celseye kadar süre veriyor.Ancak 2. duruşmada karşı taraf yine vekaletname sunmuyor.Mahkeme tekrar sunması için gelecek celseye kadar süre veriyor.3.duruşmada davalı taraf HMK 77. madde gereği davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesini talep ediyor.Davacı vekili icra dosyasında vekaletnamesinin olduğunu beyan ediyor.Ancak mahkeme dosyayı incelemeye alıyor.Bu durumda icra dosyasında vekaletname olması o icra dosyasına ilişkin açılan şikayet davasında avukatın temsil yetkisi olduğu anlamına gelir mi?
Ayrıca icra dosyasındada vekaletname olmaması durumunda davalı tarafın itiraz etmiş olmasından dolayı bu durum davalı taraf için usuli kazanılmış müktesep hak teşkil eder mi?Yani davacı vekili vekaletnamesi sunarsa dava şartı gerçekleşmiş olur mu?Yoksa davalının kazanılmış hakkı söz konusu denilerek davanın reddine mi karar verilmesi gerekir?

Sayın Meslekdaşım,

HMK'nun 77. Maddesi sorunuza cevap olabilir. Aktardığınız somut olayda tanınan kesin süre içinde vekaletname verilmemiş ve asil de yapılan işlemlere muvafakat etmemiş ise dava açılmamış sayılır.
İcra dosyasında vekil ile müvekkil arasında vekalet ilişkisinin kurulmuş olması şikayet prosedüründe de vekalet ilişkisinin varlığını gerektirmez. HMK'nun 76. Maddesi dava ve işlerde vekaletnamenin ibrazını zorunlu görüyor.
Selamlar.
Av.Ömer Erlat