Mesajı Okuyun
Old 19-06-2013, 23:31   #2
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan efdu
Merhabalar,
Müvekkilemin eşi 1999 yılında Alman vatandaşlığına geçmiş ve 2005 yılında da vefat etmiştir. Alman vatandaşlığına geçerken MEHMET olan ismi MEMET olarak yazılmıştır. Müvekkilem borçlanmak suretiyle emekli olmak için SGK'ya müracaat ettiğinde eşinin nüfusda hala sağ göründüğü anlaşılmıştır.
Ölüm kaydının işlenmesi istendiğinde ise MEHMET - MEMET farklılığından dolayı işlenemeyeceği ve mahkeme kararı gerektiği söylenmiştir.
Türkiye'de MEHMET Almanya'da MEMET olarak geçen kişinin aynı şahıs olduğuna ilişkin ne davası açılabilir?
Nüfus tashihi davası açılsa mahkeme Almanya'dan nüfus kayıtlarını celp eder mi?Bu kayıtlara göre isim farklılığına rağmen Türkiye'de ki nüfus kaydına ölüm şerhinin işlenmesine karar verebilir mi?
Yoksa bu davanın Almanya'da mı açılması gerekir?

Bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar cevaplayabilirse minnettar olurum.

Sayın efdu,
MEHMET'in MEMET oluşunun en akla yakın açıklaması bir yazım hatasıdır düşüncesindeyim. Bu türden yazım hataları, genel olarak kişiler Almanya'da ikamet müsaadesi aldıklarında başlamakta ve bir sorun çıkmadığı sürece de devam etmektedir. İkinci bir olanak müvekkilenizin eşinin Alman vatandaşlığına geçtiği anda meydana gelmiş olabilecek bir yazım hatasıdır. Memur kayıtlara geçerken (H) harfini yazmayı unutmuştur. Kişinin Alman vatandaşlığına geçerken adını bilerek MEMET olarak değiştirdiğini zannetmiyorum.

Böyle olunca da sorunun çözümünün Almanya'da olacağı düşüncesindeyim. Alman makamları arşivlerindeki belglere dayanarak MEHMET'in bir kayıt hatası neticesinde MEMET olduğunu belgelerlerse problem çözülmüş olur bence.

Almanyadan alınacak olan bu türden bir belge Türkçeye tercüme edilip Türk Konsolosluğu tarafından tasdik edildikten sonra nüfus dairesi bir zorluk çıkarmaz diye düşünüyorum.

Saygılarımla