Mesajı Okuyun
Old 19-06-2013, 12:02   #13
MEGA46

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın MEGA46,

Bu karar kesinleşti mi? Temyiz süresi geçti mi? Yerel Mahkeme, kararında, ruhsat alma yükümü müteahhitte olduğundan arsa sahiplerinin sözleşmeyi feshi haklıdır mı dedi? Yoksa arsa sahiplerinin fesih talepli açtıkları davada müteahhit de feshi kabul mu etti (karşılıklı mutabakattan mütevellit de fesih mümkündür)? Dava tarihi nedir?

karar kesinleşti. yerel mahkeme ruhsat alma konusunu hiç dikkate dahi almadı ve sözleşmeyi arsa sahipleri lehine feshetti. dava tarihi 2001 temyiz onama tarihi 2005

Bu, ayrı bir dava mıydı?

alacak davası ayrı bir dava idi. sebepsiz zenginleşme adı ile dava açıldı.

Bu husus yargılamanın iadesine imkan vermez (Bkz: HMK m.375). Yalnız müteahhit, zamanaşımı süresi içinde menfi zararlarını talep hakkını haizdir.

Saygılar...

alacak davası 2005 yılında karara çıktı. imalat bedelleri kabul edildi.
dosya yargıtayda bozularak döndü. gerekçesinde; serbest mühendislerden oluşmuş bilirkişi raporlarına dayanılarak karar verilmiş, oysa bir üniversitenin inşaat bilirkişi kurulundan rapor alınarak hüküm kurulması gerekir diye bozma gerekçesini belirtmiş,
dosya 2005 yılından beri sürmektedir. iki üniversite raporunda mevcut binanın ekonomik değeri ancak günümüz mevzuat hükümlerine göre projelendirilip, yasal hale getirildiği takdirde ekonomik değere haiz olur ve inşaata devam edebilir raporları verildi.
Bu doğrultuda yüklenici duruşmada mevcut binanın yasal hale getirilmesi için (ruhsat) mahkemeden arsa sahiplerinin yıllardır ruhsat almadıkları gibi bu hususta vekalet vermeyede yanaşmadıkları dosya içerisindeki ihtarlardan sabittir. yetki ve süre verildiği takdirde mevcut bimnanın ruhsatı alınıp mahkemeye ibraz edilecektir. talebine karşılık yerel mahkleme yükleniciye yazılı birt şekilde belediyeye müracaatını yapabilmesi için yetki ve süre verdi. Yüklenici bu süre zarfında tüm yasal işlemleri bitirdi yapı denetim firmasınca ruhsatı alındı.
mahkemeye ruhsatı ibraz etti.
duruşmada mahkeme arsa sahiplerine alınan ruhsatta güçlendirme işlemine yönelik proje olduğunu uygulayıp uygulamayacaklarını sordu. arsa sahipleri uygulamayacaklarını beyan ettiler.
yüklenici mahkemeye bir kez daha iyi niyetini göstererek güçlendirme işlemini hiç bir bedel istemeden yapacağını talep ett.
mahkeme güçlendirme işleminin yapılması için tekrardan yükleniciye yetki ve süre verdi.
yüklenici tüm güçlendirme işlemini projeye uygun yapı denetim firmasının kontrollugunda yaptırdı ve mahkemeye sundu.
arsa sahipleri belediye aleyhine bu arada idare mahkemesine ruhsat iptali davası açtılar. yüklenici bu davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.
maalesef idare mahkemesi verilen yetkiyi vekalet olarak görmediğinden ruhsatın iptaline karar verildi. karar taraflara tebliğ edilmedi.
idare mahkemesi hakimiyle yapılan görüşmede aynen sizilerin ifade ettiği gibi İ.K madde 22 de bir mahkemenin verdiği yetki belgesi ile ruhsatın alınamayacağını kanun maddesinde böyle bir husus olmadığını, dolayısıyla yetki kararının bir vekalet olmadığı için ruhsat iptal davasını iptal ettiklerini beyan ettiler.
yüklenici yerel mahkemedeki ilk duruşmada;
mahkemenizin verdiği yetki ve süre ile ilgili mevcut binanın tüm yasal vecibeleri yapılmış, ruhsat alınmış, güçlendirme işlemi bitirilmiş, ancak arsa sahiplerinin bir kez daha kötüniyeti idare mahkemesine açtıkları iptal davası ile ortaya çıkmıştır. amaçları ortadadır. verdiğiniz yetkiyi bile kabul etmemektedirler. dolayısıyla yasal hale gelmiş, mevcut binanın imalat bedellerinin kabul edilerek davanın karara çıkmasını talep edecektir.
yerel mahkeme mutlaka verdiği kararın arkasında durmak zorundadır.
reddi kararı vermesi demek Hukukumuzun bir nevi uygulanmaması demektir.
yani idare mahkemesini iptal kararı ile mevcut yasal hale gelmiş binaya yasal değildir yakıştırması ile ret kararı veremez düşüncesindeyim.

bu konuyu av.ilker hasan duman beylede paylaştım. bana verdiğim mücadelenin hukuk tarihine geçecek kadar önemli olduğunu beyan ettiler.

siz değerli üstadlarım ile bu konuyu paylaşmak ve fikirlerinizle bir nevi bilgi birikimimi çoğaltmak bana ayrıca mutluluk vermektedir.
saygılar sunuyorum. 5354641086