Mesajı Okuyun
Old 19-06-2013, 10:07   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan bilal_gedikci
Sayın Üstad,
Ticari vekil ancak ticari işletme ile ilgili olarak atanabilir. Benim öğrenmek istediğim herhangi bir ticari işletme ile ilgili olmaksızın YK, yönetim ve temsil yetkilerinin tamamını kullanmak üzere bir 3. kişiye vekaletname verebilir mi?
Davada şirketi temsil etmesi için avukata vekalet verebilen yönetim kurulu şirketin mutad işleri konusunda da bir 3. kişiye vekalet verebilir mi? Bu durumda yetki devri sözkonusu olmayacak, YK ve vekil birlikte yetkili olacaktır. Bunun mümkün olup olmadığını, değilse gerekçesini öğrenmek istiyorum.

Saygılar.

Sayın Gedikçi,

Sanıyorum bir sıkıntı var.

YK, ticaret şirketini temsil eder. Ticaret şirketleri de birer işletmedir. Dolayısıyla YK üyesi olan bir kişi, YK sıfatı ile görevi icabı vereceği her türlü vekaleti (kendi şahsı için değil!) temsil ettiği şirket için vermiş olur.

Bu bakımdan önermeniz yanlış değilse de eksik bir temele dayanıyor.

Yönetim kurulunun davada temsil için avukatı görevlendirmesi "davada temsil amaçlı" verilmiş bir vekaletnamedir. Şirketin/işletmenin faaliyet konusuna giren bir hususta, örneğin gümrükten mal çekmek için de bir gümrük müşavirine vekaletname verebilir. Maliyeye beyanname vermek için de keza Mali Müşavire vekaletname verebilir. Bu tür geçici ve somut bir iş için verilen vekaletnameler hiçbir sınırlamaya tabi değildir, zaten.

Ancak temsil yetkisini haiz YK üyesinin yönetim ve temsil yetkisini devretmeksizin, sürekli ve genel bir şekilde devredilebilir mahiyetteki yetkilerini bir başkasına devredebilmesi ancak işletmeye ticari vekil tayin etmek suretiyle olabilir.