Mesajı Okuyun
Old 14-06-2013, 13:12   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Av.Günar,
Alıntı:
Yazan Av.Günar
...Sorumun cevap için yetersiz olduğunun farkındaydım. Arsa sahipleri sözleşmede kısım kısım arsa payı devri yapılacağının kararlaştırılmış olmasına rağmen müteahhide arsa payı olarak haklarını başta vermişler. 2. yüklenici iflas eden 1. yüklenicinin başlı kalan bir kaç inşatını tamamlıyor. İnşaatın yaklaşık %40 ı bitmiş durumda. 1. yüklenici kardeşine geniş yetkili bir vekalet bırakarak şehri terketmiş.Kendisine olmasa da vekiline ulaşmamız mümkün bu konuda sıkıntı yok.
2. yüklenicinin neden bila bedel yapımı kabul ettiğini hâlen anlayabilmiş değilim; bu durum normal değil.
Tarafların somut durumu muvacehesinde önerilebilecek birçok yol var ise de; anlatımınız dahilinde amaçlananı anladığım kadarıyla cevap vereceğim:
İnşaatın seviyesi ve seviyesine göre imalatın değeri konusunda delil tespiti yaptırılır.
Akabinde 1. yüklenici, 2. yüklenici ve arsa sahipleri arasında noterde bir sözleşme akdedilir ve 2. yüklenicinin TBK m.206 uyarınca sözleşmeye katılımı sağlanır. Böylece arsa sahiplerine karşı 1 ve 2. yüklenicinin müteselsil sorumluluğu kabul edilmiş olur. Bu katılım sözleşmesine, 2. yüklenicinin arsa sahiplerinden KKİS bedeline dair hak ve alacak talep etmek hakkı olmadığına; bedeli 1. yükleniciden talep edebileceğine dair madde eklenir.

P.S 1: Somut anlatımınıza konu olayda TBK m.205'te de düzenlenmiş olan sözleşme devrini önermiyorum.

P.S 2: Aslında arsa sahipleri açısından sağlam olan 1. yükleniciye (varsa cezai şart maddelerini işleterek ve gecikme söz konusu ise gecikme tazminatı uygulayarak mahsubu sağlayıp) imalat bedelini ödeyerek sözleşmenin feshini ve tapuların, arsa sahiplerine iadesini sağlamak ve akabinde 2. yüklenici ile sözleşme yapmaktır.

P.S 3: Müvekkillerin gerçek amaçlarını öğrenebilirseniz ancak o zaman en doğru seçenek bulunabilir.

Saygılar...