Konu: Hömuk 15
Mesajı Okuyun
Old 13-06-2013, 16:46   #1
Av.Ali ŞAN

 
Varsayılan Hömuk 15

Müvekkilim aslen Rusya vatandaşıdır.1993 yılında yine Rusya vatandaşı ile Rusya’da evlenmiştir. Taraflar evlilik birliği içinde 2010 yılında Türkiye’de bir daire satın almışlardır. Taraflar 2011 yılında Rusya’da boşanmışlardır-karar kesinleşmiştir.
1-Tarafımızca taşınmazın bulunduğu yerde mal davası açılmak istenmektedir, Konu ile ilgili MÖHUK 15/1 bakıldığında davanın taşınmazın bulunduğu yerde açılması gerektiği ve olaya uygulanacak hukukun tarafların müşterek milli hukuku olan Rus Medeni Kanunun olması gerektiği sonucu çıkmaktadır. Ancak MÖHUK 15/2, 21 ve Yargıtay 8.Hukuk Dairesi’nin E: 2010/5330 –K :2011/3103 26.05.2011 tarihli kararı dikkate alındığında somut olayda Türk Hukuku’nun uygulanması gerektiği sonucu çıkmaktadır. Hal böyle iken, somut olayda hangi ülkenin mevzuat uygulanacaktır?
2- Yukarıda ki soruya bağlı olarak zamanaşımı konusunda hangi ülkenin mevzuatı uygulanacaktır. Nitekim Türk mevzuatının uygulanması halinde mal davasının açılma süresi 1 yıldır ve bu süre geçmiş durumda. Oysa somut olayda eğer Rus Hukuku uygulanacaksa zamanaşımı süresi 3 yıldır.
3- Rus medeni kanunu gereğince; mahkeme tapunun ½ kısmının eşin adına tesciline karar verebiliyor. Eğer somut olayda Rus Medeni Kanunu uygulanacaksa dava dilekçemizde ilgili maddeye atıfta bulunarak taşınmazın ½ hissesinin müvekkilim adına tescilini isteyeceğiz. Ancak bu halde anılan madde ve talep Türk Kamu düzenine açıkça aykırılık teşkil edebileceğinden, nitekim Türk hukukunda bu durumda tazminat esası geçerli olduğundan bu talebimizi reddedip olaya doğrudan türk hukukunu uygulanacaktır. Türk hukukunun uygulanması halinde ise dava zaten 1 yıllık zaman aşımından dolayı reddedilecek.
4-Müvekkilim boşanma davasından sonra davalıya hitaben Türkiyede ve Rusyada bulunan taşınmazlar üzerinde hiçbir hak talep etmeyeceğine dair bir yazı vermiştir. Bu yazının hukuki herhangi bir geçerliliği var mıdır?Nitekim bu belge Rus hukuku yönünden geçersiz. Rus hukukuna göre böyle bir belgenin geçerli olabilmesi için noterde onaylanması gerekmektedir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.