Mesajı Okuyun
Old 05-06-2013, 20:39   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Adli yardım talebiyle açılan dava ve işlerde adli yardım konusunda bir karar verilinceye kadar harç, gider ve delil avansı alınmaz. Kanunlardaki özel hükümler saklıdır.

Sayın Katılımcı,

Adli yardım talebinizin olduğunu açılacak dava dilekçesinde bildirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde açılacak davada sizden öncesinde masraf alınmamalıdır. Mahkeme yapacağı araştırma sonunda adli yardım talebinizin kabulüne veya reddine karar verecektir. Talebin reddi halinde dava masraf ve harçlarını ödemek zorunda kalırsınız.
Alıntı:
Adli yardım talebi
MADDE 336. (1) Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir.

(2) Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır.

(3) Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır.

(4) Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır.

Açılacak dava için barodan ücretsiz avukat görevlendirmesi istemeniz de mümkündür. Başvuruyu Boraya yazılı olarak yapacaksınız. Genelde istenilen evraklar:

1-Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
2-Muhtardan alınacak ikametgah belgesi,
3-Nüfus cüzdan fotokopisi,
4-Dava için gerekli belgelerin fotokopisi
5-Tapudan Gayrimenkulü Olmadığına Dair Yazı
6-Nüfustan Vukuatlı Nüfus Örneği
7-SSK’ dan Yazı
8- Bağ-Kur’dan Yazı

*****

Kendiniz ve oğlunuz için nafaka talep edebilirsiniz. Yani sadece nafata talepli dava açmanız mümkündür. Bunun için ayrı yaşamakta haklı olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.

Yeni bir boşanma davası açacaksanız, boşanmaya neden olan olaylarda eşinizin kusurlu olduğunu kanıtlamanız gerekecektir.

Bu boşanma davasının içinde maddi ve manevi tazminat, çocuğunuzun velayeti ve kendiniz ve onun için nafaka talep edebilirsiniz.

Mal rejimi için dava açabilirsiniz anacak bu davanın görülebilmesi için öncelikle boşanma davasında boşanma kararı verilip kesinleşmelidir.

Mal rejimi tasfiyesinden doğan iki tür alacak hakkı vardır. Bir tanesi 2002 sonrası evlilik birlİği içinde karşılığı ödenerek alınan mallardan doğan alacak hakkı. Bu da edinilen malların yarı değeri kadardır.

Bir diğer alacak hakkı değer atış payı alacağıdır. Şahsi malınızla yapmış olduğunuz katkının iadesi amaçlanır. Malın 2002 öncEsi veya sonrası alınmış olmasının önemi yoktur. Ancak yapılan katkı somut olarak kanıtlanmalıdır. Diğer alacak hakkı yasadan doğar ayrıca ispata gerek yoktur.

Ziynet eşyalarınız için her zaman dava açmanız mümkündür. Bunun için boşanma davasını açma gereğiniz yoktur. Ziynet eşyalarınızın eşinizde kaldığını kanıtlamak zorundasınız. Ya da onun tarafından bozdurulduğunu.

Davalarınızı mutlaka avukat eliyle takip ediniz. Aksi halde hak kaybı yaşamanız mümkündür.

Kolaylıklar dilerim.