Mesajı Okuyun
Old 04-06-2013, 16:16   #1
aleeumut

 
Varsayılan Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi - Verilen Bedelin İadesi İstemi

İyi çalışmalar saygıdeğer meslektaşlarım.
Öncelikle böyle bir dava açmadığım için Türk Hukuk Sitesi de dahil olmak üzere bir çok araştırma yaptım fakat kat'i bir fikir sahibi olamadım.Sormak istediğim husus şudur;
Müvekkil 2006 yılında bedelin tamamını da ödemek kaydıyla, kooperatifin sahibi olduğu kapıcı dairesi hakkında "gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi" yapmıştır. Şöyle ki, kapıcı dairesi planda bağımsız bölüm olarak görülmediğinden dolayı satış sözleşmesi yapılamamış fakat 2016 ya kadar süre de belirtilerek, hukuken mümkün olduğu an( yani yeni plan yapılarak dairenin bağımsız bölüm vasfını ve tapusunu kazandığı an) satış yapılacağı vaad edilmiştir. Fakat anılı kooperatif bugüne kadar bu daire için tapu almak adına hiç bir işlem yapmadığı gibi, müvekkile zilyetliği o gün devredilmiş olan daireden şu an müvekkilleri de çıkarmak istemektedir. Bu sebeple müvekkil ya dairenin alınmasını ya da paranın iadesini talep etmektedir.
1- Tapu iptali ve tescili şu an hukuki olarak tapu olmadığı için mümkün değildir. Açacağım dava ne olmalıdır? Terditli olarak açmak yararıma mıdır? Terditli taleplerim ne şekilde olmalıdır?

2- Sözleşmede belirtildiği üzere 2016 ya kadar beklemek zorunda mıyız?

3- Ödenen bedelin faizli olarak iadesini mi yoksa taşınmazın rayiç değerini mi talep etmeliyim? ( Taşınmaz ayrı tapusu olan bağımsız bölüm olarak görünmüyor, depo olarak görünüyor. Değeri ne şekilde tespit edilecektiri )

4- Bu güne kadar müvekkillerin daireye münferit olarak ve de kat malikleriyle birlikte olarak masraflar yapmışlardır. İzolasyon gibi, mantolama gibi vs. giderler. Bunları ne şekilde talep etmeliyim.

Meslekte tecrübeli sayılmam, bu alanda henüz başka bir davam olmadı, ayrıntılı olarak yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...