Mesajı Okuyun
Old 03-06-2013, 14:53   #1
nurseli

 
Varsayılan taşkın inşaatta yıkım kararının durdurulması

Hepinize merhaba,

Müvekkilim 1973 yılında, 1954 yapımı yığma bir binadan 3 adet bağımsız bölümü satın alıyor. Binanın yanında mülkiyeti 3. kişiye ait boş ve küçük bir arsa var.

3. kişi mülkiyeti başka birine devrediyor ve yeni malik (arsa maliki) müvekkilimin tapulu mülkünün kendi arsasına taştığı iddiası ile dava açıyor. Dava konusu müdahalenin meni, yıkım ve ecrimisil.

Raporlama yapılıyor. Müvekkilimin binası toplamda 5 m2 taşkın çıkıyor, bu kısım için yıkım kararı veriliyor. Karar tashihi karardan geçip kesinleşti.

Yerel mahkeme dosyasında yapının '6785 sayılı imar yasasının yürürlüğünden önce' yapılmış olduğuna dair bir evrak var. Kanun yoluna giderken buna dayandık ve taşkınlığın imar uygulaması sonucu meydana geldiğini, HGK'nun 2005/14-106 E. 2005/92 K. sayılı kararı çerçevesinde; 3194 sk.'nun 18 maddesi gereğince yapı bedelinin parsel sahibince yapı sahibine ödenmesi gerektiğini, ödeme olmaması halinde binanın ömrü dolana kadar bina sahibince kullanılacağı karar ve uygulamalarına dayandık. Fakat sonuç alamadık.

Tecrübe eden meslektaşlarım var ise yıkım kararı ile geldiklerinde yıkımı nasıl durdurabiliriz. Temliken tescil istemek makul olur mu veya başka bir çıkış yolu var mıdır? Yığma bir binanın bir cephesinin tamamının tıraşlanması yönünde karar oluşturulmuştur. Yıkım binanın tamamına zarar verecek niteliktedir.

İlgilenen herkese teşekkürler.