Mesajı Okuyun
Old 22-05-2013, 15:02   #3
Av. Tutku Kurt

 
Varsayılan

Konuya ilişkin olarak bu kararı bulabildim. Umarım işinize yarar

T.C.

YARGITAY

21. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/5071

K. 2011/5968

T. 23.6.2011

• YAŞAMINI YİTİREN SİGORTALIDAN ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASI GEREKTİĞİNİN TESPİTİ ( Askerlik Borçlanma Süresinin 5 Yıllık Sigortalılık Süresine Katılamayacağı - 900 Günlük Malullük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primine Katılabileceği/Ölüm Aylığına Hak Kazanılacağı )

• ASKERLİK BORÇLANMA SÜRESİ ( 5 Yıllık Sigortalılık Süresine Katılamayacağı - 900 Günlük Malullük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primine Katılabileceği/Ölüm Aylığına Hak Kazanıldığının Kabulü Gereği )

• ÖLÜM AYLIĞINA HAK KAZANMA ( Askerlik Borçlanma Süresinin 900 Günlük Malullük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primine Katılabileceği - Ölüm Aylığına Hak Kazanıldığının Kabul Edileceği )

• 5 YILLIK SİGORTALILIK SÜRESİ ( Askerlik Borçlanma Süresinin 5 Yıllık Sigortalılık Süresine Katılamayacağı - 900 Günlük Malullük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primine Katılabileceği/Ölüm Aylığına Hak Kazanılacağı )

5510/m.32

ÖZET : Dava, davacılara ölen sigortalıdan ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tesbiti ve aksi yöndeki davalı Kurum işleminin iptali istemine ilişkindir. Yaşamını yitiren sigortalının hak sahipleri için 5510 Sayılı Kanunun 32. maddesi hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Buna göre, fasılalarla 663 gün zorunlu sigortalılığı bulunan sigortalı bakımından askerlik borçlanmasına karşılık gelen 240 gün ile birlikte toplam 903 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiştir. Her türlü borçlanma sürelerinin (askerlik borçlanma süresinin )sadece 5 yıllık sigortalılık süresine katılamayacağı, bunun dışındaki 900 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primine katılabileceği belirgindir. Hal böyle olunca, ölüm aylığına hak kazandıkları gözetilmelidir.

DAVA : Davacılar, murisinin 10 yıldan fazla sigortalı olması ve 900 günün üzerinde prim ödemesi bulunması sebebiyle 01.03.2009 tarihinden itibaren aylık bağlanması gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.

Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Zehra Ayan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:

KARAR : 1- )Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davalı Kurumun tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir.

2- )Davacıların temyizine gelince:

Dava, davacılara ölen sigortalıdan ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tesbiti ve aksi yöndeki davalı Kurum işleminin iptali istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren "ölüm sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı 32. maddesinde ölüm aylığının, en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4. maddesinin 1. fıkrasının (a )bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için. her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanacağının hüküm altına alınmıştır.

Hak sahiplerine yönelik ölüm aylığı tahsisinde sosyal güvenlik hukuku ilkelerine göre sigortalının yaşamını yitirdiği tarih itibarıyla yürürlükte olan yasal düzenlemenin uygulanması zorunlu bulunmaktadır.

Somut olayda. 19.11.2008 tarihinde yaşamını yitiren sigortalının hak sahipleri için 5510 Sayılı Kanunun 32. maddesi hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Buna göre, 01.05.1997-29.10.2008 tarihleri arasında fasılalarla 663 gün zorunlu sigortalılığı bulunan sigortalı bakımından askerlik borçlanmasına karşılık gelen 240 gün ile birlikte toplam 903 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiştir. 5510 Sayılı Kanunun 32. maddesinde yer alan "her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş durumda iken ölen sigortalının" ibaresinden, her türlü borçlanma sürelerinin (askerlik borçlanma süresinin )sadece 5 yıllık sigortalılık süresine katılamayacağı, bunun dışındaki 900 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primine katılabileceği belirgindir. Hal böyle olunca, davacıların 5510 Sayılı Kanunun 32. maddesi gereğince ölüm aylığına hak kazandıkları ortadadır.

Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki olgular dikkate alınarak, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı biçimde reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. O halde, davacıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, temyiz harcının istenmesi halinde davacıya iadesine, 23.06.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.