Mesajı Okuyun
Old 15-05-2013, 09:11   #10
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan Ticaret Mahkemesinin Görevine Dair

6762 sayılı Kanun : Yürürlükten kalkan TTK
6102 sayılı Kanun : Yürürlükteki TTK

6762 sayılı Kanun'un 3. maddesinde: "Bu kanunda tanzim olunan hususlarla bir ticarethane veya fabrika yahut ticari şekilde işletilen diğer bir müesseseyi ilgilendiren bütün muamele, fiil ve işler ticari işlerdendir."

21. maddesinde: "Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır...
Taraflardan yalnız biri için ticari iş mahiyetinde olan mukaveleler, kanunda aksine hüküm olmadıkça, diğeri için de ticari iş sayılır."

4. maddesinde: "21 inci maddenin birinci fıkrası gereğince her iki taraf için ticari sayılan hususlardan doğan hukuk dâvaları ... ticari dâva sayılır..."
düzenlemeleri yapılmıştı.

7 no'lu mesajda yer alan Sayın İzzet Karataş'ın değerlendirmesi, yukarıdaki düzenlemeler muvacehesinde, doğru kabul edilebilir ise de;

6102 sayılı Kanun'un 4. maddesi düzenlemesinde (6762 sayılı Kanun'un 21. maddesine karşılık gelen) 6102 S.K. m.19'a atıf yapılmamış ve 4.madde: "Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları... ticari dava... sayılır." şeklinde düzenlenmiştir.
Madde gerekçesi için:
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=10861

Dolayısıyla; 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Kanun düzenlemeleri çerçevesinde Sayın İzzet Karataş'ın değerlendirmesi geçerliliğini yitirmiştir.

Yukarıdaki düzenlemeler çerçevesinde müteahhit ve arsa sahipleri arasında KKİS muvacehesinde çıkacak uyuşmazlığın Ticaret Mahkemesinde görülebilmesi için: müteahhidin de arsa sahibinin/sahiplerinin de tacir olması+davaya konu nizanın her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması gerekir.

Saygılar...