Mesajı Okuyun
Old 08-05-2013, 14:53   #7
avrecepefe

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın avrecepefe,

1-
Eklediğiniz İBGK kararının uygulanabilmesi için:

gerekli; oysa Sayın Burcu S.

diyor.

2-
Alacağın temliki değerlendirmesi yapabilmeniz için; KKİS'nin bedeli olarak belirlenen yükleniciye düşecek dairelerden biri söz konusu olmalı:

oysa Sayın Burcu S.

diyor...

Yani yazdıklarınız ve somut olay örtüşmüyor...

Saygılar...

Sayın Nevra Öksüz,
Eklediğim Yargıtay İlamı her ne kadar müteahhitten daire satın alınmış olması haline ilişkin olsa da Borçlar Kanunundaki halefiyet ilkesinin arsa sahibinden daire satın alınmış olması halinde de uygulanabileceğinde kuşku olmasa gerektir.
Zira arsa sahibi ile yüklenici arasında tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme yapılmıştır. Bu sözleşme ile yüklenici arsa sahibinin arsasına daire yapacak, aralarındaki sözleşme gereğince de arsa sahibi tapuyu devredecektir. Hal böyle olunca daire satın alanın kimden aldığı halefiyet ilkesinin uygulanması bakımından bir önem arz etmeyecektir. Nasıl ki arsa sahibinin süresinde işin teslimini isteme hakkı varsa, ondan daire satın alanın da hem arsa sahibine ve hem de yükleniciye karşı dava açma hakkı vardır. Yükleniciye halefiyet ilkesi gereğince, arsa sahibine ise şahsi hakkına dayalı dava açmasına bir engel olmadığı kanaatindeyim. Sorunun çözümü açısından sizce yapılması gerekenleri paylaşırsanız istifade etmiş oluruz. İyi Çalışmalar.