Mesajı Okuyun
Old 29-04-2013, 18:48   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Eski HMUK MADDELERİ aşağıda.

MADDE 377. (Değişik: 3156 - 26.02.1985) Asliye mahkemesinde 375 inci maddede yazılı işlemler bittikten sonra sözlü yargılama ve hüküm için tayin olunacak günde mahkemede hazır bulunmak üzere iki taraf davet olunur. Taraflara çıkarılacak davetiyede belli edilen günde mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde yargılamaya yokluklarında devam edileceği ve hüküm verileceği belirtilir. Tayin edilecek gün, acele durumlar dışında yedi günden az olamaz.

Sözlü yargılama için tayin edilen günde herhangi bir tahkikat işlemi yapılmış ise 213 üncü maddenin son fıkrası hükmü burada da uygulanır.

Sözlü yargılama 376 ncı madde hükmüne uygun olarak yapılır.

MADDE 213. (DEĞİŞİK MADDE RGT: 05.03.1985 RG NO: 18685 KANUN NO: 3156/10)
Davanın her aşamasında tahkikat hakimi iki tarafı veya vekillerini çağırarak davanın maddi olguları hakkında beyanlarını dinleyebilir ve sonuç vereceği umulan hallerde bunları sulha da teşvik edebilir.

Tahkikat sırasında taraflara çıkartılacak çağırı kağıtlarında, tarafların belli edilen günde mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde, tahkikata yokluklarında devam edileceği bildirilir.

Geçerli bir özürü olmadan gelmeyen taraf yokluğunda cereyan eden işlemlere itiraz edemez.
------------------------------------------------
Ben de eski maddeleri kıyasladığımda raporun dosya içine sunulabileceğini ve hakimin gerekli görürse sözlü duruşma olarak tayin ettiği günde tahkikatla ilgili işlem yapabileceğini düşünüyorum.

HMK. maddelerinden Uzman görüşünün bağlayıcılığı olmadığı, hakimin gerekli görmesi halinde gerekçeye esas alınabileceği vs..anlamı çıkıyor. Ek süre talebinde bulunulmadan dosyaya sunulan rapor üzerine hakim serbestçe hareket edebilir görüşündeyim.

HMK. 186/2 hakimin yargılamayı sonlandırmasının şeklini göstermekte..Öze ilişkin aşırı daraltıcı yorum yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Uzman görüşü veya raporu hakimin gerekli görmesi/ önemsemesi/ tahkikatı eksik görmesi halinde sözlü yargılma öncesi de sunulsa dikkate almalıdır inancındayım. Ancak hakimin dosya üzerinde müphem gördüğü bir husus yoksa bilirkişi incelemesini yeterli görmüşse vs..hükme esas almayacaktır.

Saygılarımla..