Mesajı Okuyun
Old 23-02-2007, 17:15   #13
NT.ŞÜKRAN

 
Varsayılan

Sevgili Mutlakadalet ,
Henüz öğrenci olmana rağmen yargı ve yargı yetkisi gibi gayet ciddi bir konu üzerinde kafa yorup fikir ortaya koyman bana çok olumlu geldi. Ülkemizde, Avrupa Birliği ve Kıta Avrupası Hukuku sisteminde belirlenmiş standart ölçütlere uyum sağlamış, sosyo-ekonomik bakımdan gelişmiş güvenlikli ülkelerdeki yargı kalitesine erişmiş Adalet hizmetlerine kavuşmak için sizin gibi etkin genç meslektaşlara ihtiyacımız var.
Örneğinizden haraketle ifade edeyim ki, olası yetki değişikliği ile noterler ameliyathaneye sokulmuş olmuyor. Eczacının eline neşter verilip haydi kes ve ortalığı kana bula denmiyor. Cerrahta eczacı da kendi asli işlerini yapmaya devam edecek. Burada göz ardı ettiğiniz bir husus var. Cerrahın asli işinin ne olduğunun bilincinde miyiz?
Konunun odağında yargı kavramı var. Değerli Hocam Baki Kuru’nun bu konudaki kitaplarını karıştırsan açıkça göreceksin, hakimlerin, hakim sıfatı ile yaptığı bütün tasarruflar yargı yetkisini kullanmalarının bir sonucudur.Hakimlerin idari nitelikte yaptığı bütün tasarruflar bu yetkiye dayanır.Ancak Anayasamızda ifadesini bulan, güvence altına alınan, yargıdan anlamamız gereken ne? Anayasa'nın 9. maddesindeki yargıdan Anayasa Mahkemesi ne anlıyor? Anayasa Mahkemesinin benimsediği, yargı, yargısal faaliyet için düşündüğü maddi anlamda yargıdır(çekişmeli yargı).Yine Anayasamıza göre vatandaşın dava hakkı anayasal güvence altındadır.Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun E.1990/2-560 K.1990/622 5.12.1990 tarihli emsal kararına göre nizasız kaza tam bir dava değildir, maddi hukuk bakımından kesin hüküm ifade etmez.
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu tasarısı incelersek çeşitli kanunlarımızda dağınık şekilde yer almış çekişmesiz yargı işleri dokuzuncu kısımda toplanmış, ölçütleri ortaya konmuş, Mahkemeler dışındaki resmî makamlara bırakılacak çekişmesiz yargı işlerinde uygulanacak usuller tespit edilmiştir. Noterlere resmi sıfatları nedeni ile yeni görev ihdaslarının konusu bu tasarıda yazılı bazı çekişmesiz yargıya giren işlerdir.Yani N.K. da yapılması düşünülen değişiklik ile H.M.U.K tasarısı paralellik arz ediyor. Halihazırda da noterler bir olayda önce kendi özel kanunlarına,orada hüküm yoksa genel hükümlere bakar ve onları uygular.
Noterlik hizmeti de Medeni yargı alanında bir Adalet hizmetidir. Avukatlar, Savcılar gibi Noterler mahkemelere yardımcı organlardır ve daireleri resmi dairedir.
Kaldı ki 1512 sayılı Noterlik Kanununa göre tespit işleri, emanet işleri, Kanunlarda resmi olarak yapılması emredilen hukuki işlemleri yapma noterlerin görevleri arasındadır, zaten vardır.
Saygılarımla…
Noter Şükran Tüfekçioğlu