Mesajı Okuyun
Old 24-04-2013, 09:28   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.cgr
Sayın meslektaşlarım vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Müvekkil Almanya da yaşamakta ve çifte vatandaşlığı bulunmaktadır. Kayseri nüfus kütüğünde kayıtlıdır. Evlilik dışı bir ilişki sonucunda hamile kalmış ve Almanya da 99 yılında bir çocuk dünyaya getirmiştir. Almanyada doğumu ile birlikte Annesinin soyismini almış ve Kayseri nüfus kütüğüne işlenmiştir. Bu işlemden tabiki müvekkil haberdar değildir. Konsolosluk aracılığı ile yapılan bir işlem olduğu düşünülmekte. Daha sonra çocuğun babası ile evlenmiş ve baba çocuğu tanımış nüfusta da kendi kütüğüne işlenerek kendisine ait soyadı almış.Akabinde Ankarada boşanmışlar ve kızın velayeti müvekkile bırakılmış. Almanya da vatandaşlık işlemleri için uğraşan müvekkile Alman yetkililer çocuğun nüfus bilgilerinde hata olduğunu söylemişler. Müvekkil Türkçesi zayıf olduğundan biraz zor anlaşıyoruz ama babanın çocuğun ve annenin nüfus kayıt örneklerini istediğide sorunu anladım. Annenin kayıtlarında çocuğun soyadı annenin ki ile aynı babanın nüfus kayıtlarında babanın soyadını taşıyor. aynı TC kimliğine ait iki farklı soyadı kişi varmış gibi. benim anladığım TC kimlik numara sistemi 2006 yılında geçmesi ve bilgi paylaşımında bir hata olmasından kaynaklı böyle bir sorun meydana geldiği. Sormak istediğim
mükerrer kaydın iptali hususunda bir dava açmayı düşünüyorum aynı davada annenin soyadının verilmesini istemek mümkün müdür ?

Böyle bir durumun idari yoldan, yani nüfus müdürlüğüne dilekçe ile başvurup düzeltilmesi gerekmez mi? Tanıma kararını annenin evlilik öncesi bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne sunarak, anne nüfus kaydındaki bilgiler kapatılıp, babanın nüfusuna işlenmesi sağlanabilir diye düşünüyorum.


Alıntı:



NÜFUS HİZMETLERİ KANUNU

Kanun Numarası : 5490 Kabul Tarihi : 25/4/2006 Yayımlandığı Resmi Gazete : 29/ 04/2006 - Sayı : 26153



Kaydın kapatılması ve yeniden açılması


MADDE 14- (1) Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir. (2) Kaydın kapatılmasına ilişkin sebep ortadan kalktığında veya kaydın yeniden açılmasını gerektirecek yeni bir sebep ortaya çıktığında kayıt yeniden açılır. Kaydın açılmasından sonra kişisel durumda meydana gelmiş olan olaylar kişinin kaydına işlenir.