Mesajı Okuyun
Old 23-04-2013, 11:46   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avukat Kaya
İyi çalışmalar değerli meslektaşlarım. Bir sorunun çözümü konusunda görüşlerinizi paylaşmanızı temenni ediyorum.

Müvekkil şirket, davalı firmaya inşaat malzemesi satıyor. Fatura kesiyor ve karşı taraf faturayı ticari defterlerine işliyor. Ancak fatura bedelini ödemiyor. Yapmış olduğumuz takibe haksız yere itiraz ediyor. İtirazın iptali davası açacağız.

Bu aşamada iki yolumuz olduğunu düşünüyorum. Birincisi açacağımız davada diğer delillerimiz ile birlikte ticari defterlerin incelenmesini de istemek. İkincisi HMK 222/5 e göre sadece karşı tarafın ticari defterlerine delil olarak göstermek. Hukuken diğer delillerin ispat anlamında yeterli olmadığını düşündüğümüzde elimdeki tek delilin karşı tarafın ticari defterlerindeki kayıtlar olduğunu düşünüyorum. Zira ispat yükü bizde. Eğer ilk yolu seçersem karşı taraf ticari defterleri sunmadığında davayı kaybedeceğim. Ancak HMK 222/5 dayanarak daha öncesinde dava açmadığımdan, bu yola girme konusunda tereddütlerim var. Uygulamanın ne yönde olduğu konusunda bilgilerinize ve dava hakkında tavsiyelerinize ihtiyacım var. İyi çalışmalar..

Karşı tarafın defterinde kayıtlı olduğunu biliyorsanız neden endişe duyuyorsunuz ki? Karşı tarafın defterlerine delilinizi hasrederseniz ve kayıt bulunursa ya da karşı yan defterlerini ibraz etmezse iddianızı ispatlamış sayılırsınız.