Mesajı Okuyun
Old 22-04-2013, 09:52   #4
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan bkaya
sayin meslektasim kazanin hangi sekillerde meydana geldigi ve hangi sigortalarin zorunlu oldugu bilinmemekle beraber kesin bi durum mevcuttur o da hic bir slgorta sirketi manevi tazminat odemez. bu nedenle destekten yoksun kalma hesabi tutarina gore durumunuzun degerlendirilmesi gerekmektedir. saygilar

Sayın bkaya,
Hiçbir sigorta şirketi manevi tazminat ödemez demek çok doğru olmaz. Manevi tazminat klozunun, teminat kapsamında olup olmadığını anlayabilmek için poliçeyi incelemek gerekir. Şayet poliçe kapsamında teminat altına alınmış ise sigorta şirketi manevi tazminat tutarını da ödemekle yükümlüdür.


Örneğin bir karardan alıntılayacak olur isem;

T.C. YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ
E. 2009/4629 K. 2009/4590
T. 23.6.2009
• MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİ ( Kasko Sigorta Poliçesi Kapsamında Düzenlenen İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortasında Manevi Tazminat Taleplerinin de Teminata Dahil Olduğu )
• KASKO SİGORTA POLİÇESİ ( Düzenlenen İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortasında Manevi Tazminat Taleplerinin de Teminata Dahil Olduğu )
• İHTİYARİ MALİ SORUMLULUK SİGORTASI ( Kasko Sigorta Poliçesi Kapsamında Düzenlenen İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortasında Manevi Tazminat Taleplerinin de Teminata Dahil Olduğu )
...


ÖZET : Davalı sigorta şirketi, kazaya neden olan aracın trafik sigortacısı ve aynı zamanda kasko sigortacısıdır. Uyuşmazlık manevi tazminat isteminin davalı sigorta şirketinin teminatı kapsamında olup olmadığı noktasındadır. Kasko sigorta poliçesi kapsamında düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasında manevi tazminat taleplerinin de teminata dahil olduğu belirtilmiştir. Bu durumda hükmedilen manevi tazminattan poliçe limiti dahilinde sigorta şirketinin de sorumluluğuna karar verilmesi gerekir.

...
2-Davalı sigorta şirketi, kazaya neden olan aracın trafik sigortacısı ve aynı zamanda kasko sigortacısıdır. Uyuşmazlık manevi tazminat isteminin davalı sigorta şirketinin teminatı kapsamında olup olmadığı noktasındadır. Kasko sigorta poliçesi kapsamında düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasında manevi tazminat taleplerinin de teminata dahil olduğu belirtilmiştir.Bu durumda hükmedilen manevi tazminattan poliçe limiti dahilinde sigorta şirketinin de sorumluluğuna karar verilmesi gerekir. Esasen mahkemece de, aynı gerekçe ile hükmedilen manevi tazminatın davalılardan müteselsilen tahsiline karar verilmesinde bir usulsüzlük bulunmadığı halde, hatalı değerlendirme yapılarak, manevi tazminatın teminat kapsamında olmadığı gerekçesi ile de hükmün bozulması doğru olmamış, bozma ilamının 2. numaralı bendi kaldırılarak, yerel mahkeme hükmünün, sair temyiz itirazlarının reddi ile, hükmün sadece 3 ve 4. bentte yazılı gerekçe ile bozulması gerekmiştir.