Mesajı Okuyun
Old 17-04-2013, 23:00   #4
Av. Ümit

 
Varsayılan

Avukatlık Kanunu: Madde 174 – Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret istiyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır.
Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.


Haksız azil halinde kararlaştırılan ücretin tamamına hak kazanacağınız kanaatimdeyim. Haksız azilin davanın hangi aşamasında (başında veya sonunda) olduğu önemli değildir. Sözleşme var ise sözleşmedeki ücretin tamamını, yok ise tarifede yazılı ücreti hak kazanırsınız. Yalnız dava sonuçlanmadığı için karşı tarafa yüklenecek vekalet ücretini talep edemeyeceksiniz.
Avukat müvekkil ilişkisi karşılıklı güvene dayalı olduğundan, taraflardan birisinin bu güveni sarsıcı eylemi haklı istifa veya azil sebebi olacak ve bu durumda haklı sebebe dayalı olarak istifa eden avukat, ücretin tamamına hak kazanacaktır. Haklı azil halinde ise avukatlık ücreti talep edilemeyecektir. Sizden istenen sözleşmeyi göndermemeniz hakkınız olabilir ancak güveni sarsıcı bir unsur olarak da değerlendirilebilir. Bu nedenle, sözleşme sureti azilden önce istenmiş ise müvekkiliniz açacağınız icra takibine veya davaya bunu haklı azil sebebi olarak tespit edip itiraz edebilir. ( Şahsen bunun tek başına haklı azil sebebi olmayacağını düşünüyorum) Azilden sonra sözleşme istenmişse bilgi verme zorunluluğunuz olduğunu düşünmüyorum.