Mesajı Okuyun
Old 15-04-2013, 10:40   #3
Av.M.Duman

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım;

2918 sayılı kanunun 48. maddesi "Uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarını tespit amacıyla, trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılır. Tespit usulleri ve muayene şartları, Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun olarak hazırlanacak yönetmelikte düzenlenir."

Kara Yolları Trafik Yönetmeliği madde 97 "Bu bendin (1) numaralı alt bendinde belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla yapılan ölçümlere vaki itirazlar ile mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla ölçüme mukavemet gösterilmesi gibi durumlarda; sürücüler adli tıp kurumu, adli tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşlarına olay anından itibaren en geç iki saat içerisinde sevk edilerek (1) numaralı alt bentte belirtilen teknik özelliklere sahip teknik cihazın özelliklerine eşdeğer özelliklerdeki teknik cihazlarla veya kan aldırmak suretiyle alkol tespitleri yaptırılır. Yapılan tespitin değerlendirilmesinde; tespiti yapan kurum/kuruluş tarafından olay anından tespit yapıldığı ana kadar geçen süre de göz önünde bulundurularak sonuç belirlenir ve çıkan sonuca göre yasal işlem gerçekleştirilir."

Bu iki maddeyi değerlendirdiğimiz taktirde kan alınması gerekiyorken polis memurunun cihaza üfleme yaptırması yasal değil. Kaldı ki üfleme yaptırsa bile 0.50 promil alkol yasal sınır içerisinde kalıyor tabi müvekkiliniz ticari araç kullanmıyor ise. Aradan geçen saat dilimi dikkate alınarak alkol oranına bir ekleme yapılıyor diye biliyorum. Olayınızda ne kadar süre geçti ve bu ekleme yapılan oran ne kadar buna bakmak gerek.

Ayrıca para cezası için sulh cezada, ehliyetin alınması işlemi için idari yargıda itiraz edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna ilişkin uyuşmazlık mahkemesi kararları vardı.