Mesajı Okuyun
Old 13-04-2013, 15:20   #1
Av.B.Ali

 
Varsayılan Taşınmaz satışında ayıba ve zapta karşı tekeffül

Vatandaşın müteahhitten 11/01/2008 tarihinde banka kredisi kullanarak satın aldığı dairenin bulunduğu ana gayr-i menkul hakkında yıkım kararı mevcutmuş. Yaklaşık 20 dairenin bulunduğu bu bina hakkında yıkım kararı alan belediyenin bu hususu tapuya şerh olarak bildirmesi gerekirdi diye düşünüyorum zira mevzuatta tapuların aleniyeti sebebiyle tapuya güven söz konusudur. Seçilmiş ve vatandaşa hizmeti önplanda olan bir kamu kurumu olan belediyenin vazifesi sadece ruhsata aykırı yapının yıkım kararını almak değil, bu binadan daire alacakların mağduriyetini önlemek adına bu yıkım kararını tapuya bildirilmesi gereği vazifesidir diye düşünüyorum. Belediyenin aldığı yıkım kararını Müvekkil olayı 20/11/2012'de öğrenmiş.

Takıldığım noktalar şunlar:
1) En önemlisi açacağımız davada 5 yıllık zaman aşımına takılır mıyız?

2) Davada husumete muhatap olacaklar; satıcı, müteahhit, belediye, müvekkile para satacağından kredi çözerken gerçeği (görevlendirdiği eksperinin görevi cihetiyle) öğrenmesi ve durumu müvekkile bildirmesi gereken banka diye düşünüyorum.Arsa sahibi ve yapı denetim firması da sorumlu olur mu?

3) Her zaman yıkılması an meselesi olduğundan yani her an elinden çıkabileceğinden ZABTA KARŞI TEKEFFÜL HÜKÜMLERİnin uygulanması mümkün mü. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler