Mesajı Okuyun
Old 23-02-2007, 02:15   #11
mutlakadalet

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Prof.Dr. Ömer Ulukapı
Aşağıda inceleyeceğimiz şekilde, özellikle çekişmesiz yargı alanındaki bazı işlerin noterlere bırakılmasıyla noterlerin toplumsal dolayısıyla hukuki barışa katılma işlevi daha da etkin hale gelebileceği gibi, adalet sistemimizde büyük bir rahatlama da sağlayacaktır

Sayın Hocamız'ın da belirttiği gibi çekişmesiz yargı alanındaki bazı işlerin noterlere bırakılması, mahkemelerin yükünü hafifletme konusunda olumlu bir etki sağlayacaktır. Nitekim bazı devletlerde de, noterlerin, bu tarzda yetkileri vardır. Bununla birlikte, tartışmakta olduğumuz yasa tasarısında noterlere verilen yetkilere baktığımızda:

Alıntı:

Buna göre noterler, delil tespiti yapabilecek, tanık dinleyebilecek ve keşifte bulunabilecek.

Henüz öğrenci olmam hasebiyle, uygulamaya ilişkin bilgilerim kısıtlı düzeyde; ancak var olan teorik bilgilerim çerçevesinde, söz konusu işlerin, çekişmesiz yargı alanına dahil olan işler olduğunu söyleyemeyeceğim.(En azından, yalnızca bu alana hasredilmiş işler değiller) Esas işlevi, uyuşmazlıkların çıkmasını önlemek için işlemlerin belgelendirilmesini sağlamak olan noterlere söz konusu işlerin de yükletilmesi; ilaç dağıtan bir eczacıyı ameliyat masasına çekmek gibi oluyor. Ameliyat edilmesi gereken bir hasta olduğu zaman, ameliyat masasında hem eczacı hem de operatör doktor olacaktır.
Yasada noterlere verilmesi düşünülen yetkileri neşter olarak addedelim. Şu halde, neşteri tutacak olan eczacı; ancak neşter ile darbeyi vuracak olan operatör doktordur. Elinde neşter olan eczacı darbeyi yapmaya yetkili değilken, darbeyi yapmaya yetkili olan operatör doktorun, darbeyi yapabilecek neşteri yoktur. Haa bu arada çabuk da olmanız gerekmektedir. Hasta, kan kaybından ölebilir.

Kanımca noterlere, söz konusu mahiyette işlerin verilmesi, zaten geç gerçekleşen ve de tam olarak gerçekleşemeyen adaletin, daha geç ve de daha çok ödün vererek gerçekleşmesine sebep olacaktır.