Mesajı Okuyun
Old 08-04-2013, 15:34   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,

Yine içinden çıkamadığım bir iş var. İşçi iş akdini feshediyor. (2011-2013 tarihleri arası firmanızda çalıştım, fazla çalışma, yıllık,haftalık izinlerimi ödemeniz koşulu ile istifa ediyorum) diyerek feshediyor. Koşullu fesih olmaz diye biliyorum, haklı sebep göstermemiş ayrıca...

Sormam lazım gelen hususlar;
1- Kişinin maaşı en geç 2,3 gün içinde yatıyor, bu kez halen yatmadı zira elinde telefon araç bilgisayar para makbuzumuz vardı teslim etmedi diye. Bunlara ilişkin maaşını ödememe hakkımız doğmaz diye düşünüyorum ama net değilim,

2-Ne yapsam bu durumu şirketin lehine çeviririm ki, ortada ne doğru dürüst istifa var ne de şart var..

Kısacası sıkıntım işveren vekili olarak izlemem gereken yol ileride dava açması halinde en azından ihbara hak kazanamadığını, kıdeme hak kazanamadığını ispat etmem.

Şimdiden çabanız ve ayırdığınız zaman için teşekkürler,

Saygılar...
Sayın AV.MELTEM2435;

İşçinin, belirtilen üç kalemi ödemeniz koşuluyla iş akdini feshettiğini ifade etmesinin herhangi bir anlam taşımadığı kanaatindeyim.

Somut durumda işçi kıdem tazminatına hak kazandığını, başka söyleyişle iş akdini haklı nedenle feshettiğini ispatlamak zorundadır.

İşçi, fazla çalışma, kıdem tazminatı ve hafta tatili ücreti talepli bir alacak davası açar ise, haklı nedenle iş akdini feshettiğini ispatlayamadığı sürece kıdem tazminatına hak kazanamayacak ancak fazla çalışma yaptığını, hafta tatillerinde çalıştığını ispatlayıp fazla çalışmaya ve hafta tatili çalışmasına ilişkin ücretlerinin ödendiğini işveren ispatlayamaz ise bu kalemlerin ödenmesine karar verilecektir.

1-İş akdinde bu hususla ilgili özel bir anlaşmaya varılmamış ise işin işleyişinde kullanılan evrak ve araçların iade edilmemesi işçinin ücretinin ödenmemesini gerektirmez.

2-Halihazırda durum zaten, yukarıdaki açıklamalarım ışığında işverenin lehine görünmektedir. İşçinin iş akdini tek taraflı sonlandırıp işten ayrılması bizi, ihbar tazminatına hak kazanmasının da mümkün olmadığı sonucuna götürür.

Not: İşçinin istifasını yazılı olarak sunup sunmadığını belirtmemişsiniz ancak yazılı olarak (kendi el yazısı ile, ya da matbu olmayan bir şekilde) sunmuş ve istifa beyanını alıntıladığınız şekilde sunmuş ise zaten -talep etmiş olsa bile- işçi lehine kıdem ve ihbar tazminatına (derhal ayrılmış ise) hükmedilmesi söz konusu olmayacaktır.

Saygılarımla..