Mesajı Okuyun
Old 08-04-2013, 14:22   #2
Avukat Tekin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.zbln
Olayda işçi inşaat şantiyesinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, aydınlatmanın olmaması sebebi ile gece asansör boşluğundan düşerek ölmüştür.
Olay yeri incelemesi ve bilirkişi raporunda işveren, alt işveren ve şantiye şefi ile maktülün de ihmalinden dolayı kusurlu olarak belirtilmiştir.
Açacağım maddi ve manevi tazminat davasının manevi tazminat kısmında miktarla ilgili tereddütlerim var. Eş ve 3 çocuk için manevi tazminat isteyeceğim ancak yüksek bir miktar mı yoksa makul bir miktar üzerinden mi istemeliyim emin olamıyorum. Harçlar zaten yeteri kadar fazla.
Bu konuda deneyimi olan yardımcı olacak meslektaşlarımın fikirlerini bekliyorum.

İyi çalışmalar

Sorunuzun diğer bölümlerine hiç değinmeden bu davadaki harç konusunda bir hatırlatma yapmak isterim. Bu davada normal nispi harç oranı uygulanmayacaktır. Siz oldukça düşük bir harç ödeyeceksiniz.

Harçlar Kanunu Madde 28 - (1) sayılı tarifede yazılı nispi harçlar aşağıdaki zamanlarda ödenir.:

a) (Değişik bent: 23/07/2010-6009 S.K/18.md.) Karar ve ilam harcı,

Karar ve ilam harçlarının dörtte biri peşin, geri kalanı kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde ödenir. Şu kadar ki, ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarında peşin alınan harcın oranı yirmide bir olarak uygulanır. Bakiye karar ve ilam harcının ödenmemiş olması, hükmün tebliğe çıkarılmasına, takibe konulmasına ve kanun yollarına başvurulmasına engel teşkil etmez.